Káva a jej liečebné účinky

Je naozaj káva prospešná zdraviu, koľko by sme mali maximálne vypiť káv? Potešíme všetkých milovníkov kávičky – tento lahodný…

17.júl 2018 - Blog

Je naozaj káva prospešná zdraviu, koľko by sme mali maximálne vypiť káv? Potešíme všetkých milovníkov kávičky – tento lahodný nápoj má podľa vedcov naozaj liečivé účinky. U kávičkárov sa znižuje riziko neurologických ochorení a srdcových chorôb. Káva navyše pomáha pri depresiách a v ťažkých prípadoch potláča samovražedné sklony.

„Káva môže zvrátiť poškodenie orgánov. Navyše môže mať vplyv na priepustnosť čriev.“ povedal Vincenzo Lembo pre britský denník Metro.

Vedci ďalej potvrdili, že káva pomáha regenerovať napríklad alkoholom poškodenú pečeň. Tí, ktorí pijú kávu, majú až o 44% menšiu šancu, že bude ich pečeň náchylnejšia na cyrhózu. Vedci však zároveň varujú, že nejde o žiadny univerzálny liek. Ak to s alkoholom preženiete, ani káva nepomôže.

Liečivá káva

Samozrejme, vedci neodporúčajú príliš veľa kávy. Najčastejšie sa zhodujú na počte 3-6 kávičiek, pričom nejde o 3 dcl poháre.

Káva pri tomto množstve priaznivo pôsobí proti ochoreniam:

  • Cukrovke – kyseliny z bôbov pomáhajú regulovať krvný obraz (ideálne je piť 4 šálky denne), takže pitie kávy môže zredukovať riziko cukrovky až na polovicu.
  • Parkinsonovej chorobe – pravidelná šálka kávy znižuje aj riziko Parkinsonovej choroby. Káva zlepšuje symptómy tohto ochorenia – triašku a strnulosť svalov.
  • Rakovine – voľné radikály sú príčinou mnohých zdravotných ťažkostí, ochromujú telové bunky alebo dokonca môžu vyvolať nádorové ochorenia. No a liečivé rastlinné látky sa okrem zeleniny, bobuľového ovocia a orieškov ukrývajú aj v káve. Dokonca ju vie telo lepšie spracovať ako inú potravinu.

Pozitívne účinky

Posilňuje šikovnosť. Podľa environmentálneho lekára americkej armády Harrisa Liebermana zlepšuje šálka kávy reakčný čas, pozornosť, logické myslenie a všetky procesy spojené s inteligenciou. Znásobuje krásu a úsmev. Kofeín posilňuje proces látkovej premeny, takže rýchlejšie odbúravate kalórie. Nepražené kávové bôby obsahujú aj jedinečný vitamín niacín, ktorý podporuje regeneráciu a hydratáciu pleti. Vedci z Harvardu tiež prišli na to, že pár kávičiek denne naštartuje telo, aby produkovalo viac serotonínu a dopamínu, ktoré zlepšujú náladu.

Vedeli ste, že?

TripAdvisor nám udelil certifikát výnimočnosti. Udeľuje ho ubytovaniam, atrakciám a reštauráciám, ktoré od cestovateľov dlhodobo získavajú pozitívne recenzie.

Pozrieť si izby

Darčekový poukaz

Prekvapte svojich blízkych a priateľov! Potešte ich darčekovou poukážkou alebo sa poďakujte obchodným partnerom a zamestnancom zážitkovým darčekom! Pošleme ju poštou, na mail alebo si môžete pre ňu prísť k nám osobne.

Darčekový poukaz

Odoberajte novinky

Odoslaním dávam súhlas GRAND HOTEL BELLEVUE, a.s. na zasielanie bezplatného elektronického spravodaja a informacií o novinkách a aktualitách prevádzkovateľa na mnou zadaný e-mail. Tento súhlas môžem kedykoľvek písomne odvolať na info@hotelbellevue.sk