Navnímajte s nami tatranskú prírodu!

Vysoké Tatry – Flóra   Navnímajte s nami tatranskú prírodu! Pohodlne sa usaďte a navštívte, hoci len vo fantázii,…

1.august 2022 - Blog Press

Vysoké Tatry – Flóra

 

Navnímajte s nami tatranskú prírodu! Pohodlne sa usaďte a navštívte, hoci len vo fantázii, pokojné okolie hotela BELLEVUE****.

Flóra Slovenska je rozmanitá a taká „iná“. Vďaka tejto rozmanitosti sa otvára priestor rastlinám. Ich adaptabilita je neskutočná a jedinečná. Od nížin až po výšky, kde často panuje priam nehostinné prostredie. Vysoké Tatry sú nádhernou ukážkou vytrvalosti a sily jednotlivých druhov. Počas túry sme nie raz pohltení úžasnými pohľadmi na naše veľhory a opomíname krásu, ktorá nám rastie priamo pod nohami. Možno si ani neuvedomujeme, aké poklady a dary ponúka naša príroda. Nájdeme v nej nielen všedné rastlinné druhy, ale i tie vzácne, chránené a rovnako aj tie smrteľne jedovaté. Jednou z takýchto jedovatých rastlín je  Prilbica modrá  (Aconitum napellus).

 

Prostredie Tatier najlepšie spoznáme výstupom na ich vrcholy, ktorým navnímame flóru a aj to, ako sa zvyšujúcou nadmorskou výškou mení.

Túra na Téryho chatu je krásna a náročná. Odmenou za vynaloženú drinu je pohľad na majestátnosť hôr, 5 Spišských plies a flóru, ktorá dodáva tomuto miestu neodolateľné čaro.

V letných mesiacoch žiari rôznymi farbami od žltej, ružovej až po modrú.

Téryho chata sa nachádza v nadmorskej výške 2 015 metrov a práve takéto prostredie vyhovuje jedovatej rastline s názvom Prilbica modrá (Aconitum napellus).

V auguste vás doslova očarí záplava modrých kvetov pripomínajúcich prilbu, z čoho je odvodené aj jej slovenské pomenovanie.

Na spomínanej Téryho chate rastie v spoločenstve aj iných rastlín, napr. kamzičníka (Doronicum) , ktorý má žltú farbu kvetov.

Latinský názov : Aconitum napellus L.

Prilbica je krásna, zvodná, ale i nebezpečná rastlina. Dokonale ju vystihuje spojenie „nechytať, netrhať a ani nevoňať“, nakoľko je celá silne jedovatá. Spôsobuje otravy, ktoré sa prejavujú slinotokom, dusením, triaškou, zvýšeným pulzom a zrýchleným dychom. Otravy spôsobuje ako človeku, tak i zvieratám. Smrtiaca dávka koreňa je už pri 10 gramoch! Vzhľadovo ide o vysokú trvácu bylinu s hľuznatými koreňmi. Stonka je priama, listy striedavé, dlaňovito-perovito zložené. Plodom je mechúrik. Zaujímavosťou sú jej kvety, ktoré obľubujú čmeliaky. Zistilo sa, že tvar kvetov prilbice presne vyhovuje tvaru dospelého  čmeliaka. Plus, čmeliaky veľmi obľubujú modrú farbu kvetov. Zaujímavé, že?

Dostali ste chuť preskúmať naše majestátne Tatry a objavovať poklady rozmanitej slovenskej flóry? Teraz je na to ideálne obdobie.

Autor: Tatiana Plešová

 

 

Vedeli ste, že?

Vďaka naším výnimočným výhodným ponukám môžete ušetriť na ubytovaní a službách miestami až 50%. Pozrite si naše výhodné ponuky a vyberte si tú pravú pre vás.

Výhodné ponuky

Darčekový poukaz

Prekvapte svojich blízkych a priateľov! Potešte ich darčekovou poukážkou alebo sa poďakujte obchodným partnerom a zamestnancom zážitkovým darčekom! Pošleme ju poštou, na mail alebo si môžete pre ňu prísť k nám osobne.

Darčekový poukaz

Odoberajte novinky

Odoslaním dávam súhlas GRAND HOTEL BELLEVUE, a.s. na zasielanie bezplatného elektronického spravodaja a informacií o novinkách a aktualitách prevádzkovateľa na mnou zadaný e-mail. Tento súhlas môžem kedykoľvek písomne odvolať na info@hotelbellevue.sk