Káva a jej liečebné účinky

Sorry, this entry is only available in Slovak. For the sake of viewer convenience, the content is shown below…

Tuesday July 17th, 2018 - Blog

Sorry, this entry is only available in Slovak. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Je naozaj káva prospešná zdraviu, koľko by sme mali maximálne vypiť káv? Potešíme všetkých milovníkov kávičky – tento lahodný nápoj má podľa vedcov naozaj liečivé účinky. U kávičkárov sa znižuje riziko neurologických ochorení a srdcových chorôb. Káva navyše pomáha pri depresiách a v ťažkých prípadoch potláča samovražedné sklony.

“Káva môže zvrátiť poškodenie orgánov. Navyše môže mať vplyv na priepustnosť čriev.“ povedal Vincenzo Lembo pre britský denník Metro.

Vedci ďalej potvrdili, že káva pomáha regenerovať napríklad alkoholom poškodenú pečeň. Tí, ktorí pijú kávu, majú až o 44% menšiu šancu, že bude ich pečeň náchylnejšia na cyrhózu. Vedci však zároveň varujú, že nejde o žiadny univerzálny liek. Ak to s alkoholom preženiete, ani káva nepomôže.

Liečivá káva

Samozrejme, vedci neodporúčajú príliš veľa kávy. Najčastejšie sa zhodujú na počte 3-6 kávičiek, pričom nejde o 3 dcl poháre.

Káva pri tomto množstve priaznivo pôsobí proti ochoreniam:

  • Cukrovke – kyseliny z bôbov pomáhajú regulovať krvný obraz (ideálne je piť 4 šálky denne), takže pitie kávy môže zredukovať riziko cukrovky až na polovicu.
  • Parkinsonovej chorobe – pravidelná šálka kávy znižuje aj riziko Parkinsonovej choroby. Káva zlepšuje symptómy tohto ochorenia – triašku a strnulosť svalov.
  • Rakovine – voľné radikály sú príčinou mnohých zdravotných ťažkostí, ochromujú telové bunky alebo dokonca môžu vyvolať nádorové ochorenia. No a liečivé rastlinné látky sa okrem zeleniny, bobuľového ovocia a orieškov ukrývajú aj v káve. Dokonca ju vie telo lepšie spracovať ako inú potravinu.

Pozitívne účinky

Posilňuje šikovnosť. Podľa environmentálneho lekára americkej armády Harrisa Liebermana zlepšuje šálka kávy reakčný čas, pozornosť, logické myslenie a všetky procesy spojené s inteligenciou. Znásobuje krásu a úsmev. Kofeín posilňuje proces látkovej premeny, takže rýchlejšie odbúravate kalórie. Nepražené kávové bôby obsahujú aj jedinečný vitamín niacín, ktorý podporuje regeneráciu a hydratáciu pleti. Vedci z Harvardu tiež prišli na to, že pár kávičiek denne naštartuje telo, aby produkovalo viac serotonínu a dopamínu, ktoré zlepšujú náladu.

Did you know that?

The Grand Hotel Bellevue was the first hotel in the former Czechoslovakia where the hotel pool was built. Today it has modern wellness center with a wide range of services.  

Visit the wellness center

Gift voucher

Surprise your loved ones and friends! Enjoy your gift voucher or thank your business partner and staff for an experience gift! We will send it by post, mail or you can come to us personally.

Gift voucher

Subscribe to news

I send the consent of GRAND HOTEL BELLEVUE, a.s. to send a free electronic newsletter and information about the news and news of the operator to me on my e-mail. I can withdraw this consent at any time in writing at info@hotelbellevue.sk