Za úspechom je človek. Rozhovor s Dankou a Lydkou zo studenej kuchyne.

Švédske stoly, obložené misy, krásne zdobené ovocné a zeleninové taniere, šaláty a iné delikatesy hotelovej kuchyne, za týmto dielom sú ukryté…

31.august 2018 - Blog

Švédske stoly, obložené misy, krásne zdobené ovocné a zeleninové taniere, šaláty a iné delikatesy hotelovej kuchyne, za týmto dielom sú ukryté dievčatá, ktoré nám napriek svojej vyťaženosti boli ochotné odpovedať na pár otázok. Rozhovor s Dankou a Lydkou.

Ako sa varí v studenej kuchyni? Varí sa vôbec?
 (SMIECH)

Lydka
Používame často surovú zeleninu a ovocie. Robíme rôzne šaláty, obložené misy, ktoré sú umeleckým dielom. Musíme vedieť, aké správne koreniny, oleje, octy používať. Na prvý pohľad sa zdá, že studená kuchyňa je jednoduchá. Ale nie je. Je plná nápadu a kreativity.

Danka
Často dostávame otázku, či vieme vôbec variť. Áno, vieme. Na raňajky pripravujeme párky, praženice, rôzne kaše, omelety a tak ďalej. (SMIECH)

Aké potraviny používate?

Danka
Ako už Lydka spomínala, používame čerstvú zeleninu a ovocie, čerstvé salámy a šunky. Pri výbere si dávame záležať na tom, aby ich pôvod bol hlavne regionálny. Ak to nie je možné, aspoň slovenský.

Lydka
Dôležitý je aj výber olejov. Niektoré sú vhodné len na tepelné spracovanie, iné na studenú kuchyňu. Zvýrazňujú chuť jedla, alebo sú príjemným spestrením kulinárskych receptov.
Repkový – je najvhodnejší na tepelnú úpravu jedál, pretože sa tak rýchlo neprepáli. Má neutrálnu chuť i vôňu, takže ho pokojne môžete využiť aj na pečenie koláčov. V studenej ho používame len málo.
Slnečnicový – využite ho na rýchle varenie.
Olivový – má špecifickú chuť i farbu. Na ochutenie jedál používame extra panenský.

Danka
Kokosový – možno využiť aj na varenie, či praženie napr. palaciniek alebo lievancov.
Tekvicový – má výraznú chuť a je skvelou bodkou na dochutenie jedál na studeno.
Orechový – je charakteristický   príjemnou chuťou vlašských orechov a je skvelým tipom na ochutenie jogurtu, ovocného šalátu, tvarohu, kaše.

Akými bylinkami dochucujete šaláty?
Lydka
Snažíme sa používať čerstvé bylinky.
Do šalátov dávame často šalviu. Má jemne horkastú chuť. A hlavne je príjemnú a aromatickú. Šalviu kombinujeme s rozmarínom, ktorý je zase zvýraznený vôňou ihličia.
Výrazný je i tymian. Ten práve z toho dôvodu nie je vhodné kombinovať s inými bylinkami.

Danka
Jednou z hlavných byliniek, ktorú pridávame do jedál je bazalka. Najčastejšie ju používame pri príprave talianskej kuchyne, na dochutenie šalátov, omáčok, polievok, ale i na dekoráciu jedál. Využívame všetky druhy bazalky – anízovú, trpasličiu, neapolskú, citrónovú.

S obľubou pridávame do jedál mätu. Má chladivú a sladkú chuť.

Aké jazýčky ochutnali Vašu kuchyňu?

Danka
Rôzne. Ale najradšej máme tie, ktoré sa ku nám vracajú. Niektorí hostia u nás boli viackrát. Pýtajú sa na nás, rozprávajú sa s nami, pochvália nás, ale dávajú aj nové nápady. Hostia sú našou pohonnou hmotou.

Vedeli ste, že?

Grand Hotel Bellevue bol prvý hotel v bývalom Československu, kde bol postavený hotelový bazén. Dnes disponuje moderným wellness centrom s bohatou ponukou služieb.

Navštív wellness centrum

Darčekový poukaz

Prekvapte svojich blízkych a priateľov! Potešte ich darčekovou poukážkou alebo sa poďakujte obchodným partnerom a zamestnancom zážitkovým darčekom! Pošleme ju poštou, na mail alebo si môžete pre ňu prísť k nám osobne.

Darčekový poukaz

Odoberajte novinky

Odoslaním dávam súhlas GRAND HOTEL BELLEVUE, a.s. na zasielanie bezplatného elektronického spravodaja a informacií o novinkách a aktualitách prevádzkovateľa na mnou zadaný e-mail. Tento súhlas môžem kedykoľvek písomne odvolať na info@hotelbellevue.sk