Za úspechom je človek. Rozhovor s Dankou a Lydkou zo studenej kuchyne.

Sorry, this entry is only available in Slovak. For the sake of viewer convenience, the content is shown below…

Friday August 31st, 2018 - Blog

Sorry, this entry is only available in Slovak. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Švédske stoly, obložené misy, krásne zdobené ovocné a zeleninové taniere, šaláty a iné delikatesy hotelovej kuchyne, za týmto dielom sú ukryté dievčatá, ktoré nám napriek svojej vyťaženosti boli ochotné odpovedať na pár otázok. Rozhovor s Dankou a Lydkou.

Ako sa varí v studenej kuchyni? Varí sa vôbec?
 (SMIECH)

Lydka
Používame často surovú zeleninu a ovocie. Robíme rôzne šaláty, obložené misy, ktoré sú umeleckým dielom. Musíme vedieť, aké správne koreniny, oleje, octy používať. Na prvý pohľad sa zdá, že studená kuchyňa je jednoduchá. Ale nie je. Je plná nápadu a kreativity.

Danka
Často dostávame otázku, či vieme vôbec variť. Áno, vieme. Na raňajky pripravujeme párky, praženice, rôzne kaše, omelety a tak ďalej. (SMIECH)

Aké potraviny používate?

Danka
Ako už Lydka spomínala, používame čerstvú zeleninu a ovocie, čerstvé salámy a šunky. Pri výbere si dávame záležať na tom, aby ich pôvod bol hlavne regionálny. Ak to nie je možné, aspoň slovenský.

Lydka
Dôležitý je aj výber olejov. Niektoré sú vhodné len na tepelné spracovanie, iné na studenú kuchyňu. Zvýrazňujú chuť jedla, alebo sú príjemným spestrením kulinárskych receptov.
Repkový – je najvhodnejší na tepelnú úpravu jedál, pretože sa tak rýchlo neprepáli. Má neutrálnu chuť i vôňu, takže ho pokojne môžete využiť aj na pečenie koláčov. V studenej ho používame len málo.
Slnečnicový – využite ho na rýchle varenie.
Olivový – má špecifickú chuť i farbu. Na ochutenie jedál používame extra panenský.

Danka
Kokosový – možno využiť aj na varenie, či praženie napr. palaciniek alebo lievancov.
Tekvicový – má výraznú chuť a je skvelou bodkou na dochutenie jedál na studeno.
Orechový – je charakteristický   príjemnou chuťou vlašských orechov a je skvelým tipom na ochutenie jogurtu, ovocného šalátu, tvarohu, kaše.

Akými bylinkami dochucujete šaláty?
Lydka
Snažíme sa používať čerstvé bylinky.
Do šalátov dávame často šalviu. Má jemne horkastú chuť. A hlavne je príjemnú a aromatickú. Šalviu kombinujeme s rozmarínom, ktorý je zase zvýraznený vôňou ihličia.
Výrazný je i tymian. Ten práve z toho dôvodu nie je vhodné kombinovať s inými bylinkami.

Danka
Jednou z hlavných byliniek, ktorú pridávame do jedál je bazalka. Najčastejšie ju používame pri príprave talianskej kuchyne, na dochutenie šalátov, omáčok, polievok, ale i na dekoráciu jedál. Využívame všetky druhy bazalky – anízovú, trpasličiu, neapolskú, citrónovú.

S obľubou pridávame do jedál mätu. Má chladivú a sladkú chuť.

Aké jazýčky ochutnali Vašu kuchyňu?

Danka
Rôzne. Ale najradšej máme tie, ktoré sa ku nám vracajú. Niektorí hostia u nás boli viackrát. Pýtajú sa na nás, rozprávajú sa s nami, pochvália nás, ale dávajú aj nové nápady. Hostia sú našou pohonnou hmotou.

Did you know that?

With our exceptionally great deals, you can save up to 50% on accommodation and services. Check out our great deals and choose the right one for you.

Special offers

Gift voucher

Surprise your loved ones and friends! Enjoy your gift voucher or thank your business partner and staff for an experience gift! We will send it by post, mail or you can come to us personally.

Gift voucher

Subscribe to news

I send the consent of GRAND HOTEL BELLEVUE, a.s. to send a free electronic newsletter and information about the news and news of the operator to me on my e-mail. I can withdraw this consent at any time in writing at info@hotelbellevue.sk