Potrebujeme:
1 bravčové koleno
2 bravčové nôžky (môžeme nahradiť ďalším bravčovým kolenom)
200 g cibule
100 g cesnaku
150 g koreňovej zeleniny podľa vlastných preferencií (mrkva, petržlen, zeler, prípadne kaleráb)
Soľ
Celé čierne korenie
Nové korenie
Bobkový list
Postup:
Umyté mäso vložíme na 2 minúty do vriacej vody. Vodu zlejeme, mäso umyjeme v studenej vode. Všetky suroviny vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou, aby bolo všetko mäso zakryté. Obsah hrnca privedieme k varu. Pri pomalom vrení varíme približne 5 hodín.
Uvarené mäso vyberieme, oberieme z kostí, nakrájame na menšie kúsky a rozdelíme do pripravených misiek. Vývar precedíme cez jemné sitko a nalejeme do misiek s mäsom. Kto má rád v huspenine aj zeleninu, tiež ju môže nakrájať na menšie kúsky a pridať do misiek k mäsu.
Schladíme a necháme stuhnúť v chladničke.
Podávame s octom a cibuľkou, kápiou alebo inou čerstvou či sterilizovanou zeleninou a chlebom.
Huspenina je užitočný kolagénový hydrolyzát, ktorý udržuje kĺby, kosti, šľachy, kožu, väzivá a chrupavky v dobrej kondícii a chráni ich pred opotrebovaním. Dôležité je však súčasne prijať vitamín C a preto už naši predkovia podávali k huspenine cibuľu.
Dobrú chuť!
