Sorry, this entry is only available in Slovak. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.
Potrebujeme:
1 bravčové koleno
2 bravčové nôžky (môžeme nahradiť ďalším bravčovým kolenom)
200 g cibule
100 g cesnaku
150 g koreňovej zeleniny podľa vlastných preferencií (mrkva, petržlen, zeler, prípadne kaleráb)
Soľ
Celé čierne korenie
Nové korenie
Bobkový list
Postup:
Umyté mäso vložíme na 2 minúty do vriacej vody. Vodu zlejeme, mäso umyjeme v studenej vode. Všetky suroviny vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou, aby bolo všetko mäso zakryté. Obsah hrnca privedieme k varu. Pri pomalom vrení varíme približne 5 hodín.
Uvarené mäso vyberieme, oberieme z kostí, nakrájame na menšie kúsky a rozdelíme do pripravených misiek. Vývar precedíme cez jemné sitko a nalejeme do misiek s mäsom. Kto má rád v huspenine aj zeleninu, tiež ju môže nakrájať na menšie kúsky a pridať do misiek k mäsu.
Schladíme a necháme stuhnúť v chladničke.
Podávame s octom a cibuľkou, kápiou alebo inou čerstvou či sterilizovanou zeleninou a chlebom.
Huspenina je užitočný kolagénový hydrolyzát, ktorý udržuje kĺby, kosti, šľachy, kožu, väzivá a chrupavky v dobrej kondícii a chráni ich pred opotrebovaním. Dôležité je však súčasne prijať vitamín C a preto už naši predkovia podávali k huspenine cibuľu.
Dobrú chuť!