Töltődjön fel a természetben

Aktív relaxáció

A GRAND HOTEL BELLEVUE vendégei kedvezményre jogosultak a következő igazolások ellenében QR kód.

TrickLandia

Naponta nyitva: 9:00 -19:00
Starý Smokovec

A TrickLandia egy olyan hely, ahol a trükkművészet és az optikai illúziók galériájában egyedülálló utazást tehet Szlovákiában. Helyiségeiben szlovák népmesék, mesék témáit, valamint szlovákiai falvak és várak valóságát (pl. Vlkolinec, Dunajec, Bojnice vár és mások) találja.

Az 1000 m2-es területen terül el, amelyen 24 attrakció található. Ezek közé tartozik 30 trükkös festmény, kiterjesztett valóság, antigravitációs szobák, Közép-Európa legszebb tükörlabirintusa és mások.

Dobrá hračka

Naponta nyitva: 9:00 -18:00 csak foglalással
Tatranská Lomnica

A tatranská lomnicai Dobrá Hračka Gallery egy olyan hely, ahol 500 m2-en számos játékot és látnivalót találhatsz, megtanulhatod a közlekedési szabályokat és kipróbálhatod a különböző játékokat.

Üzletünk a nem hagyományos játékokra is összpontosít, amelyeknek köszönhetően a gyerekek és a felnőttek nemcsak szórakoztatóan, hanem ésszel is játszhatnak.

A Dobra Hračka-nál hiszünk abban, hogy az általunk forgalmazott játékokat a személyes tapasztalatokon keresztül lehet a legjobban elhozni, ezért itt mi magunk teszteljük és játszunk velük.

Poliankovo

Naponta nyitva: 9:00 -18:00
Tatranská Polianka

A digitális galéria a művészetet olyan modern technológiákkal ötvözi, mint a virtuális valóság, a 3D-s vetítés, a kiterjesztett valóság, a hologram, az árnyjáték stb. Az installációk mintegy 600 m2 területet foglalnak el, és 140 m2 vetítési felületet, valamint 120 m2 tükröt kínálnak. A kiállítást különböző interaktív elemek is kiegészítik. Van egy festményekből álló kiállítás is, amelyeket a kiterjesztett valóság segítségével mozgásba hoztunk, és különböző hangokkal egészítettünk ki. Ha a Magas-Tátrában keres valamit, ami gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt vonzó, akkor a legjobb helyen jár.

BACHLEDKA – kikapcsolódás mindenkinek

Az egész évben nyitva tartó, a Belianske Tátra hegyvonulataira néző hegyi üdülőhely, a Bachledka Ski&Sun mindazoknak szól, akik szeretik a természetet.

Bachledka bejáratánál egy felújított, akadálymentesített gyalogos zóna fogadja Önt a létesítményekkel és a Gondola Bachledka felvonó felszállóállomásával, amely kényelmesen és 7 perc alatt felviszi Önt a Szepesi Magura gerincére, ahol egész évben akadálymentesített, a fák lombkoronáin átvezető sétány, bobpálya, két játszótér és egyéb gyermek attrakciók várják. A PANORAMA étterem bababarát színvonalú szolgáltatásokkal várja a látogatókat.

Az aktív látogatók a Bachledkát kiindulópontként használhatják a Jezera-tóhoz vagy a Szepesi Magura gerincéhez vezető sétához. A kerékpárosok és e-biciklisek számára Bachledka környéke akár 130 km kijelölt kerékpárutat kínál.

Ebben a szezonban Bachledka elektromos kerékpárkölcsönzést és szolgáltatást is indított a látogatók számára, nyár elején pedig egy nagyszerű újdonságot nyit meg – az Erdei királyság Bachledka attrakciót – egy oktatási és vidámparkot az egész család számára.

Zamkovský faház (1475 m)

Hangulatos, alpesi faház a felső erdőhatár alatt, a Malá Studená dolina völgy alsó részén.

A faházat 1942-1943-ban építette a neves hegyi vezető és hegymászó Štefan Zamkovský (1908-1961) feleségével, Ludmilával, aki addig a Téry-faház bérlője volt.

A második világháború alatt Zamkovský kunyhója és környéke üldözött politikai menekülteknek, partizánoknak és zsidó családoknak nyújtott menedéket.
Miután a kommunista rezsim államosította a faházat, Štefan Zamkovskýt hivatalosan is megbízták a Bilík-faház igazgatásával. Néhány héttel később egykori kapitalistának bélyegezték, megfosztották posztjától és száműzték a Tátrából. 1952-ben Š. Zamkovský és családja Besztercebányára költözött, ahol eltemették. 1961. május 15-én halt meg. A Hegyi Szolgálat tagjai „emlékére” a Hegyi Szolgálat első osztályának vezetője ezüst jelvényével tüntették ki. A kunyhót 1992-ben visszaszolgáltatták Stefan Zamkovský leszármazottainak a restitúció részeként.

MEGKÖZELÍTÉS: Hrebienok üdülőhely (0h00″/0h00″), Hrebienok hegyi szálloda (0h00″/0h00″), Starý Smokovec (szárazföldi kötélpálya), Starý Smokovec (zöld, 0h30″/0h45″), (piros-kék, 2h50″/2h15″), Zamkovský kunyhó (piros, 1h05″/1h05″).

Téry faház (2015 m)

A Magas-Tátra legmagasabb, egész évben nyitva tartó kunyhója a Kis Hideg-völgy hegyi részén, az Öt Szepes-hegység közelében.

A faház 1899-ben épült Gedeon Majunke szepescsabai építész tervei szerint. Többször átalakították, legutóbb 1983-ban. Kezdettől fogva Edmund Téry (1856-1917), a bansko-sztyavnicai „szegényorvos” nevét viseli, aki a tátrai turizmus fejlesztéséért felelt, és aki 1876-ban elsőként mászta meg a Prostredný-csúcsot (1876) és 1877-ben a Pyšný-csúcsot (1877) a környező csúcsokról. 1944-ben a kunyhót szlovák egyetemi hallgatók – hegymászók – irányították, akik lengyel ellenállókat és orosz menekülteket bújtattak a fogolytáborokból, akiket aztán az Alacsony-Tátra lázadó területeire szállítottak. A tátrai regényíró – hüttetulajdonos Bel Kapolka nevéhez fűződik.

HOZZÁFÉRÉS: Zamkovský chalet (zöld, 1h40″/2h00″), Skalnaté pleso (zöld-piros, 2h50″/2h50″), Skalnatá chata (zöld-piros, 2h50″/2h50″), Rainerova chata (zöld-piros, 2h10″/2h30″), Hideg patak vízesése (zöld-piros, 2h30″/2h50″), Hrebienok üdülőhely (zöld-piros, 2h45″/3h05″), Bilík hütte (zöld-piros, 2h45″/3h05″), Hrebienok hegyi szálloda (zöld-piros, 2h45″/3h05″).

Zbojnícka faház (1960 m)

Egész évben nyitott alpesi hütte a Nagy Hideg-völgy (Veľká Studená dolina) felső részén, a Zbojnícky-hát mögött megbújva.

Egy magyar erdész 1907-ben épített itt vadászházat, amelyet kisebb átalakítások után 1910-ben átadott a turistáknak. Egy 1924-es bővítés nyomán alakult ki a jelenlegi menedzselt kunyhó, amelyet 1984 és 1986 között felújítottak. Egy 1999-es tűzvész után ismét újjáépítették.
Neve a völgy orvvadász múltjára emlékeztet. Nagyon népszerű turisztikai objektum.

MEGKÖZELÍTHETŐ: Hrebienok üdülőhely (kék-piros, 2h15″/2h50″), Bilík hütte (kék-piros, 2h15″/2h50″), Hrebienok hegyi szálloda (kék-piros, 2h30″/3h05″), Rainer kunyhója (kék, 1h55″/2h30″), Hidegpatak-vízesés (kék-piros, 2h15″/2h50″), Téry kunyhó a Priečná sedlo felett (sárga, 3h00″, az ellenkező irányban tilos az átjárás), Szliezsky dom a Lengyel-gerinc és a Prielom-nyereg felett (kékeszöld, 3h45″/3h45″), Zamkovsky kunyhó (kék-piros, 2h25″/3h00″), Zamkovsky kunyhó a Keresztnyereg felett (sárgászöld, tiltott irány/5h00″), Lysá Polana (kék, 6h15″/6h30″).

Síközpontok

 • Jakubkova lúka – 1 km a szállodától
 • Tatranská Lomnica – 6 km-re a szállodától
 • Strbské Pleso – 15 km a szállodától
 • Bachledova dolina, Ždiar – 22 km-re a szállodától
 • Strednica, Ždiar – 25 km a szállodától
 • Monkova dolina, Ždiar – 24 km-re a szállodától
 • Lopušná dolina, Svit – 23 km-re a szállodától

Sífutás

 • Štrbské Pleso – Park Snow area, Forkotská dolina – hossza kb. 5 km
 • Smokovce – Grand Hotel Bellevue – kyselka – hossza 4.4 km
 • Dolný Smokovec – Stará Lesná – hossza 5.6 km
 • Starý Smokovec – Vyšné Hágy – hossza 7.7 km
 • Tatranská Lomnica kolbisko – Tatranské Matliare – hossza 8 km körpálya
 • Tatranská Lomnica Camp – Stará Lesná – hossza 13 km
 • Veľká Lomnica – összesen 12 km

Korcsolyázás

 • Tatranská Lomnica – korcsolyapálya Tenis Centrum Panzió
 • Tatranská Lomnica – korcsolyapálya az általános iskolánál

Szánkózás

 • szánkópálya Hrebienok

Karling

 • Štrbské Pleso – Park Snow
 • magashegyi túrák hegyi vezetővel a Tátra csúcsain
 • adrenalin-aktivitások a kötélpályán
 • hegymászó tevékenységek – ereszkedés, sziklamászás
 • tandemugrások siklóernyővel és ejtőernyővel
 • adrenalinélmények a vízen – rafting, kajakozás
 • snowbiking – ahelyett, hogy lesiklana a lejtőn, síelni fog. Könnyű vagy nehezebb útvonalak.
 • Szolgáltatást, szakszerű oktatást, felszereléskölcsönzést, útvonalválasztást kínálunk.
 • kerékpártúrák, túrák, nordic walking, túrázás
 • quadozás és robogózás a szálloda területén.
 • geocashing
 • „strandröplabda”
 • íjászat, paintball
 • lovaglás

Belianska barlang

A Belianska-barlang az egyetlen nyilvánosan látogatható barlang a Tátrában. A Belianske Tátra lejtőjén, a Tátra-medence fölött található, és egyike az első olyan barlangoknak Európában, ahol bevezették az elektromos fényt.

A barlang bejárata 890 m magasságban fekszik, és a Tátra-medencéből szerpentinúton érhető el, 122 m szintkülönbséggel. Jelenleg a barlangtúra 1370 m hosszú útvonalon vezet – a túra időtartama 70 perc.

A barlang bejárati részeit már a 18. század első felében ismerték az aranyásók. Sokáig azonban rejtve maradtak. A bejárati lyukat L. Gulden és Fabry aranyásó 1826-ban fedezte fel újra.

A barlangot már 1896-ban kivilágították, és a Biela patakra épített erőmű áramot szolgáltatott a barlangba. Naponta csak három látogatást engedélyeztek. A vezetőnek azonban akkor is ki kellett nyitnia a barlangot, ha csak egy vendége volt. A szinteres vízesések, a pagodaszerű cseppkövek és több kis tó a fő látványosság a mai látogatók számára.

A barlangot sikeresen használják klímaterápiára is. Az akusztikusan hangosított, „Zeneteremnek” nevezett területen minden év augusztusában reprodukált zenei koncerteket tartanak.

Dobšinská jégbarlang

A Szlovák Paradicsomban található Dobšinská jégbarlang hosszúságát és mélységét tekintve Európa egyik legnagyobb jégbarlangja. Az alpesi térségen kívül sehol máshol Európában nincs ennyi jég, amelynek vastagsága meghaladja a 25 m-t. Jelentőségének és egyedülálló díszítésének köszönhetően az UNESCO Világörökség listájára is felkerült.

Bejárata, más néven „Jéglyuk”, a Duča domb (1 141 m) alatt található a Hanesová-fennsík északi oldalán, 971 m magasságban. 130 m magasan fekvő szerpentinúton érhető el a Dobšinská jégbarlang településről. A túraútvonal hossza 43 m szintemelkedéssel 515 m, és körülbelül 30 percet vesz igénybe.

A barlangot 1870-ben fedezte fel E. Ruffini bányamérnök, és a következő évben a helyi lelkesek megnyitották a nagyközönség előtt. 1882-ben ez lett az első elektromosan megvilágított barlang Magyarországon. Több jelentős személyiség is meglátogatta, köztük a bolgár cár és a szerb király. A Nagyteremben 1890-ben Habsburg Károly Lajos tiszteletére hangversenyt rendeztek. Régebben nyári korcsolyázást is rendeztek a barlangban. Eredetileg a Straten-barlanggal volt összekötve, de a barlang egy részének beomlása megszakította a természetes kapcsolatot. Ekkor kezdődött meg tulajdonképpen a barlang eljegesedése.

Hosszával (1 232 m) és mélységével (112 m) Európa egyik legnagyobb jégbarlangja. Az Alpokon kívül sehol máshol nincs 110 ezer m3-nél több, helyenként 25 m-nél vastagabb jég. A legnagyobb jégvastagságot a Nagy-teremben tartják fenn, ahol a jég vastagsága eléri a 26,5 m-t is.

A világhírű jégbarlangok közül a Dobšinská jégbarlang a legalacsonyabb, ami kiemeli egyediségét. A jeget a barlang alakja alakítja ki, amely a bejárattól leereszkedik. Alsó részében hideg levegőt tartanak, amely még nyáron sem melegszik a fagypont fölé.

Domica barlang

A Szlovák Paradicsomban található Domica hosszúságát és mélységét tekintve Európa egyik legnagyobb jégbarlangja. Az alpesi térségen kívül sehol máshol Európában nincs ennyi jég, amelynek vastagsága meghaladja a 25 m-t. Jelentőségének és egyedülálló díszítésének köszönhetően az UNESCO Világörökség listájára is felkerült.

A barlang bejárata 339 m magasságban fekszik. A barlangba látogatóknak két városnéző útvonal áll rendelkezésére, a hosszabbik 1180 m hosszú (a túra időtartama 60 perc), a rövidebbik 780 m (a túra időtartama 45 perc). A túra magában foglal egy csónakázást is a földalatti Styx folyón.

Bár 1926-ban fedezték fel, csak 1932-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. A Domicát különösen nagy, tágas kupolái jellemzik – például a jól ismert Majkov-kupola a Római Fürdőnek nevezett vízeséses tavakkal. Különlegessége a gazdag cseppkődíszítés, amelyet kaszkádszerű tavak, gömbölyded cseppkövek és pagodaszerű cseppkövek uralnak. Itt akár 16 denevérfaj is élhet, mintegy 1500 példányban.

Természeti szépsége miatt a Domica-barlangot a filmesek Pavel Dobšinský Só az aranyon című híres meséjének filmváltozatához is felhasználták. A barlang egy nagyobb barlangrendszer része a magyarországi Baradla-barlanggal együtt.
amelynek teljes hossza mintegy 25 km.

Szepsi vár

A Szepesség keleti horizontját a Szepesi vár burjánzó sziluettje alkotja, amely több mint 4 hektáros területével Közép-Európa egyik legnagyobb romos várkomplexuma. A Szepesi vár és a környező terület kulturális emlékei 1993-ban felkerültek az UNESCO világörökségi listájára.

A középkori vár építése egy travertin dombon a 12. század elejére nyúlik vissza. A vár legrégebbi írásos említése 1120-ból származik. Kezdetben határvárként funkcionált a korai feudális magyar állam északi határán. Ezután több évszázadon át a Szepes megyei helytartó székhelye, és így a szepesi világi hatalom fő központja lett.

A 15. század második felében a várat új tulajdonosa, Štefan Zápoľský átépítette, aki reprezentatív nemesi rezidenciát akart itt létrehozni. A várkastélyban palotát, lovagtermet és a Szent Erzsébet-kápolnát építtette, a várkastélyban született fia, János, a későbbi magyar király.
A felső vár utolsó építési munkálatait a Thurz és a Csáky család irányította.

1780-ban a várkomplexumot pusztító tűzvész pusztította el, és Szepes vármegye fokozatosan romhalmazzá vált. A szepesi vár teljes pusztulását csak a műemlékvédők akadályozták meg, akik 1970-ben kezdték meg az alapkőzet instabilitása miatt veszélyeztetett falak és paloták műszakilag igényes konzerválását.

A várkomplexum jelenleg a Szepesi Múzeum múzeumi kiállításainak ad otthont, amelyek a vár történetét, a középkori fegyvereket és a feudális igazságszolgáltatást mutatják be.

A Szepes várát körülvevő vidéken kényelmes Sivá Brada – Dreveník tanösvény vezet keresztül. Nyolc állomáson a turisták megismerkedhetnek a környék történelmével és természeti látnivalóival.

Megközelítés: autóval a vár alatti parkolóig, onnan gyalog kb. 10 perc, gyalog Szepes (Spišské Podhradie) községből kb. 1 óra.

Szepesi fejezet

A szlovák „Vatikán” a SPISSKA KAPITULA egyházi város, ahonnan a prefektusok, püspökök és kanonokok ősidők óta szervezik az egyházi életet nemcsak a Szepességben.

A szepesi káptalan legfontosabb épülete a késő román stílusú Szent Márton-székesegyház. Ez 1245 és 1275 között egy masszív, háromhajós, kéttornyú épület formáját vette fel. 1382-ben hozzáépítették a Corpus Christi kápolnát, amelyet 1488 és 1493 között a francia Saint Chapelle mintájára épült jelenlegi kápolna váltott fel. A barokk átalakításokat eltörölték az 1873 és 1889 közötti restaurálási munkálatok, amelyek a romantika korának ízlésének megfelelő középkori jelleget igyekeztek adni a székesegyháznak.

A székesegyházzal egy időben épült a püspöki palota, mint prépostsági palota. Régen a palota mellett egy francia park volt, amelybe a ma is álló, 1739-ből származó Óratornyon keresztül lehetett bejutni.

A Szepesi kapitányság keleti részén keskeny gótikus telkeken találhatóak az úgynevezett káptalani kanonokok, amelyek a város egyetlen sikátorán keresztül megközelíthetőek. Az egyházi város két bejárati kapuval ellátott erődítményét a
14. században építették, és többször átépítették.

Szepes (Spišská Kapitula) Szepes (Spišské Podhradie) városrésze.

Levoca

A szepesi LEVOČA városáról azt mondják, hogy „a legfényesebb kő a Szepesség koronáján”. Itt található a világ legmagasabb gótikus faoltára és más érdekes műemlékek, amelyeket viszonylag jól megőrzött városfalak határolnak.

Az ősi Levoča középpontja a nagy, téglalap alakú tér. Itt áll a 14. századból származó Szent Jakab római katolikus plébániatemplom, amely Szlovákia egyik legjelentősebb szakrális épülete. A templom magas, karcsú tornya, amely a 19. század első feléből származik, a város sziluettjének legmarkánsabb eleme.

Különösen értékes a templom belseje, amely a középkori szakrális művészet egyedülálló múzeuma. A Szent Jakab késő gótikus fa főoltára a maga 18,6 méterével a legmagasabb a világon. Hársfából készült 1507 és 1517 között a lévai Pál mester műhelyében. Pál mester állítólag saját képmását adta az oltár elején lévő csodálatos Utolsó vacsora kompozíció tizenkét apostolszobrának egyikéhez.

A plébániatemplom mellett található az egykori lévai árkádos városháza, amelyet egy 1550-es tűzvész után építettek. A világi reneszánsz építészet szlovákiai csúcsépületei közé tartozik.

A téren áll a 16. századból származó úgynevezett Szégyenketrec is, amelyet a múltban nyilvános megfenyítésre használtak. A központi teret több mint 50 figyelemre méltó polgári és patrícius ház szegélyezi. Többet az egykori tulajdonosokról neveztek el. Első látásra különösen feltűnő a reneszánsz Thurzo ház, amely 1904-ben neoreneszánsz sgraffito homlokzatot kapott.

Zehra

A szepesi Žehra falu híres értékes római katolikus Szentlélek-templomáról, amely a Szepesi vár közelében található más műemlékekkel együtt felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

A kéthajós, négyzetes presbitériummal rendelkező templom legrégebbi részének építészete két stílus máig megőrzött keveréke. A román és a korai gótikus építészeti elemek érzékeny kombinációja.

A fiatalabb a templom hajójának 1433-ban épült boltozata, az egyedi sziluettet kiteljesítő templomtorony barokk hagymakupolája 1769-ben készült el. A templom belseje egyedülálló középkori falfestményeket őriz, amelyeket a 13. század második felétől a 15. századig fokozatosan festettek.

A zágrábi templomfestmények magas művészi színvonalukkal és rendkívüli tematikai sokszínűségükkel tűnnek ki. Különböző bibliai történeteket és legendákat ábrázolnak. Különösen lenyűgöző az úgynevezett Életfát ábrázoló festmény, amelyet 1954-ben fedeztek fel. A keresztre feszített Krisztus közepén az üdvösség történetét osztja fel az Ó- és Újszövetségre. Az Ószövetséget a zsinagógai asszony, az Újszövetséget az Ecclesia asszony alakja szimbolizálja. E kép két oldalán Ádám és Éva alakja látható.

Vlkolínec

Ružomberok Biely Potok helyi része a kiindulópontja az egyik leglátogatottabb szlovákiai településnek, VLKOLÍNEC-nek – a népi építészet rendkívül figyelemre méltó oázisának, amely felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

A település, amelyet 1376-ban említenek először, az egyetlen olyan falu Szlovákiában, amelyet nem zavartak meg új építkezések, és az eredeti népi épületek egyedülálló városi komplexumát képviseli. Az ICOMOS (Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Tanácsa) összehasonlító tanulmánya alapján a Kárpátok ívén belül a legjobban megőrzött ilyen típusú településként értékelték. Eredetileg favágók, pásztorok és földművesek települése volt.

Vlkolínec a hosszú udvarokkal rendelkező, kétsoros utcai házak tipikus példája. A település nagyjából középen két utcára oszlik. Az egyik az 1875-ben épült barokk-klasszikus római katolikus Szűz Mária látogatásának templomához vezet, a másik a meredekebb terepen a Sidorovo-hegy (1099 m) lábához.

A település központjában áll Vlkolínec két leggyakrabban fényképezett objektuma – egy 1770-ből származó, kőalapzaton álló, kétszintes, rönkből épült harangtorony és egy 1860-ból származó, rönkből épült kút. A település védett épületei között 45 faház található a 18. századból származó gazdasági udvarokkal. Ezek elrendezésének módja egyedülálló volt. Évente kétszer festették őket kék, rózsaszín és fehér mészfestékkel.

A vlkolín-ház tipikus példája a parasztház – a ružomberoki Liptói Múzeum egyik kiállítása. Az 1886-ban épült épületet 1991-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. Megmaradt eredeti belső kialakítása és berendezése hű képet ad a település lakóinak életmódjáról a 19. század végén és a 20. század elején. A Vlkolínec természetvédelmi terület többi épülete lakott, 30 lakosú, így a látogatóknak be kell érniük azzal, hogy csak egy pillantást vetnek a külsőségekbe.

Vlkolínec a Nagy-Fátrai Nemzeti Park része. Kerékpárút vezet keresztül rajta, és több faház tulajdonosai nyújtanak szállást. Nyáron az egyik legérdekesebb rendezvény a „Vasárnap Vlkolínecben”, amelyet mindig augusztus elején tartanak.

Az egyik legjobban megmaradt szlovákiai szakrális faépület a kežmaroki evangélikus fatemplom. Ezt 2008-ban a Kárpátok ívének 7 másik fatemplomával együtt felvették az UNESCO világörökségi listájára.

A liptói Pribylina falu múzeuma

A Nyugati-Tátra déli lejtői alatt áll a Liptói Falumúzeum, amely Liptó népi építészetét dokumentálja. Építését a Liptószentmiklóstól nyugatra fekvő nagy terület elárasztása kapcsán kezdték el, a Liptószentmártoni vízmű építése során.

A tizenegy elárasztott falu legfontosabb kulturális emlékei kerültek ide, amelyek ma a múzeum kiállításának alapját képezik. Az eredeti épületeket a helyszínen szétszedték, értékes részeiket pedig elszállították és az eredeti tárgyak pontos másolataiba illesztették. Így jött létre Szlovákia legfiatalabb szabadtéri múzeuma.

A világi és szakrális népi építészet legnagyobb ékkövei közé tartozik a gótikus-reneszánsz kastély Parížovcéból és a kora gótikus Szűz Mária-templom Liptószentmártonból. A kastély Liptó egyik legrégebbi vidéki épülete, és a túra során számos építészeti részlet és késő gótikus falfestmény nyűgözi le az érdeklődőket. A templom sokkal régebbi, alapjai román stílusúak, és valószínűleg a 12. századból származnak. A 13. század második felében átépítették, később kibővítették, a 17. században pedig tornyot építettek hozzá. Érdekes még az egytermes iskola a valaska dubovai tanító lakásával és az iskola melletti gyümölcsöskertben található korabeli méhcsaládok kiállítása.

A múzeumban népi kézműves iskola működik, amely a nyári idegenforgalmi szezonban a látogatókat népi kézműves technikák bemutatóival (szövés, kalapácskészítés, fa-, fém- és bőrmegmunkálás, kosárfonás szalmából stb.), valamint liptói szokásokkal és hagyományokkal ismerteti meg.

A múzeumban szervezett rendszeres rendezvények közé tartozik a juhtenyésztő vasárnap – Ovenálie május utolsó vasárnapján, a gyermekvasárnap júniusban, a szülőföld vasárnapja júliusban, a méhész vasárnap augusztusban, a Szent Hubertus nap szeptemberben, a szüreti hálaadás októberben és a Liptói Karácsony decemberben.

A múzeum saját állatkerti kiállítással rendelkezik, amely a háziállatok és a baromfi tenyésztésére összpontosít. A múzeum egyik látványossága a hucul lovak tenyésztése, melyen a látogatók lovaglási lehetőséget kapnak.

Fatemplomok

KÜLÖNLEGES EVANGÉLIKUS TEMPLOM KEŽMAROK VÁROSÁBAN

Az evangélikus artikuláris templomot 1717-ben építették hozzá egy régebbi, 1593-ból származó, kőből készült szakrális épülethez, amely ma a sekrestyét képezi. Ez az egyedülálló, tiszafából és vörösfenyőből készült faépület egyetlen darab fém felhasználása nélkül épült.

Alaprajza görög kereszt alakú. A templom barokk belső tere szintén fából készült. Különösen a templomi orgona a fából készült sípokkal nagy művészi értéket képvisel.

Téli Sportmúzeum – Rainerova faház (Rainerova chata)

A Magas-Tátra legrégebbi faháza. Ján Juraj Rainer építette 1863-ban. A Kamzík faház 1884-es megépítése után eltűnt.

1998-ban restaurálták. Azóta a közönséget kis üdülőkunyhóként szolgálja, étkezés és szállás nélkül.

A hüttében egy kis kiállítás is található a hegyi hordárok történetéről és jelenéről, valamint régi hegymászószerszámok és régi sílécek gyűjteménye.

LÉPÉS: Hideg patak vízesése (piros, 0h20″/0h20″), Hrebienok üdülőhely (piros, 0h35″/0h35″), Bilík hütte (piros, 0h35″/0h35″), Hrebienok hegyi szálloda (piros, 0h35″/0h35″), Zamkovský hütte (piros, 0h30″/0h30″), Zbojnícka hütte (kék, 2h30″/1h55″), Sliezsky dom (piros, 2h40″/1h50″), Téry-faház (piros-zöld, 2h30″/2h10″), Skalnaté pleso (piros, 1h40″/1h20″), Skalnatá chata (piros, 1h40″/1h20″), Tatranská Lesná (piros-sárga, 1h35″/1h50″), Tatranská Lomnica (piros-kék, 1h50″/2h05″), Lysá Polana a Prielom-nyergen keresztül (kék, 8h45″/8h25″).

Sí múzeum

A múzeum látogatói 19 oktatótáblán keresztül sok érdekes információt tudhatnak meg a síelés, korcsolyázás, curling, hegymászás, szánkózás vagy bobozás kezdeteiről a Magas-Tátrában. Minden tematikus kör kiállított tárgyakkal és korabeli fényképekkel egészül ki, amelyek a szöveges résszel együtt tökéletes képet alkotnak arról, hogyan is nézett ki egykor a hegyeinkben.

A múzeum legnagyobb attrakciói közé tartoznak minden bizonnyal az 1885-ből származó 3,07 méter hosszú sílécek és a régi versenybobok kiállítása, amelyek egykor a tátrai bobpályákon futottak. A múzeum látogatóinak szemet gyönyörködtető látványosság a fából készült sílécek, síbotok vagy bőrcsizmák gyártására szolgáló műhely. A kicsiket elvarázsolja a Gertrúd házikó mesebeli hangulata, amely egykor a tatranská lomnicai bob- és szánkópálya elején állt.

A Tátrai Nemzeti Park múzeuma

A múzeum megismerteti a látogatókat a tátrai természettel, annak védelmével és a Tátra történetével.

A kiállítási rész a természettudomány, a természetvédelem, a történelem és a néprajz területére oszlik.

A múzeum filmvetítéseket és monotematikus kiállításokat is kínál.

A Botanikus kert – a Tátrai Természet különálló kiállítása – 3,2 hektáros területen terül el Tatranská Lomnica északkeleti peremén. A látogatók 270 tátrai növényfajt láthatnak, amelyek különböző élőhelyeken élnek.

Van itt egy kis geológiai terület és egy emlékhely is, amelyet azoknak szenteltek, akik a Tátrai Nemzeti Park ötletét előmozdították és megvalósították.

Ajándékutalványok

Lepje meg szeretteit és barátait! Örvendeztesse meg őket ajándékutalvánnyal, vagy köszönje meg üzleti partnereit, munkatársait élményajándékkal! Postán, e-mailben küldjük, vagy személyesen is bejöhet hozzánk.

Radi by sme Vás informovali, že dňa 22.06.2024 (sobota) bude hotelové wellness centrum zatvorené pre verejnosť.

Online foglalás