Ľadové kráľovstvo Vysokých Tatier

Sorry, this entry is only available in Slovak. For the sake of viewer convenience, the content is shown below…

Thursday January 24th, 2019 - Blog

Sorry, this entry is only available in Slovak. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Azda za najväčšiu atrakciu zimy sa dá považovať Ľadový dóm a sochy vytesané z ľadu.
Myšlienka dómu sa prvýkrát v Tatrách objavila už pred šiestimi rokmi. Každý rok vznikne na Hrebienku unikátna stavba z ľadu postavená stále v štýle inej ústrednej témy. Tentokrát je ľadová bazilika postavená v štýle Baziliky sv. Petra v Ríme spolu s Berniniho kolonádou. Dominantu prenesenú do ľadového unikátu si môžete na Hrebienku pozrieť už od 23. novembra. O precízne detaily pri tvorbe ľadového chrámu sa postaral Adam Bakoš s tímom slovenských, českých a španielskych sochárov. Na stavbu sa použilo neuveriteľných 1800 ľadových blokov, ktoré dokopy tvoria viac ako 225 ton ľadu. Tohto roku je chrám ľadovej baziliky, opäť väčší a umiestnený v klimatizovanej kupole o priemere 25m.

Sklenené vitráže sú dielom  sklenára a dizajnéra so slovensko-gréckym pôvodom – Achilleas Sdoukos. Jeho umelecký život orientuje na tvorivé hľadanie v magickom materiáli, ktorým je sklo. Už po tretíkrát vytvoril do Tatranského ľadového Dómu unikátne umelecké diela.

Ďalším skvostom, ktoré môžu návštevníci Vysokých Tatier obdivovať pri svojich potulkách sú sochy vytesané z ľadu.  Počas dvoch dní „ľadoví“ sochári z desiatich krajín vytesali z päťdesiatich ton ľadu 35 unikátnych sôch. Sochy sú podobne ako ľadová bazilika postavené na rôzne motívy a témy. Tento rok v téme Gothic. Sochy sú po zotmení nasvietené, čo umocňuje ich dizajn a krásu.

Ľad nemusí byť sprístupnený len pre oči, ale i pre nohy. V Tatrách je v každej mestskej časti vybudované klzisko.  Milovníci korčuľovania, alebo ľadového hokeja si môžu vybrať. Tatranská Lomnica otvorila hneď dve ľadové plochy – pod základnou školou a v priestoroch jazierka Relax. V Smokovcoch – pri základnej škole Pod lesom, na Sibíri – v Novom Smokovci.

K zimných radovánkach neodmysliteľne patrí i sánkovanie. Tí najmenší, ale aj ich rodičia a dospelí kamaráti si určite vychutnajú jazdu z Hrebienka. V stanovené dni je spustené i večerné sánkovanie pri osvetlenej sánkarskej dráhe. Ak hľadáte menšie trasy – dĺžkou, ale i náročnosťou, určite choďte do Tatranskej Lomnice. Vďaka prírodnej snehovej pokrývke sa môžete sánkovať na Slnečnej lúke – oproti autobusovej stanici alebo Kolbisku.

 

 

 

 

Did you know that?

With our exceptionally great deals, you can save up to 50% on accommodation and services. Check out our great deals and choose the right one for you.

Special offers

Gift voucher

Surprise your loved ones and friends! Enjoy your gift voucher or thank your business partner and staff for an experience gift! We will send it by post, mail or you can come to us personally.

Gift voucher

Subscribe to news

I send the consent of GRAND HOTEL BELLEVUE, a.s. to send a free electronic newsletter and information about the news and news of the operator to me on my e-mail. I can withdraw this consent at any time in writing at info@hotelbellevue.sk