Milujeme relax: šport ako relaxačný program. Zahrajte si bowling.

Jeseň je ideálnym časom, kedy môžete otvoriť knihu a začítať sa, môžete sedieť v teple pri krbe, piť horúci bylinkový čaj…

11.september 2018 - Blog

Jeseň je ideálnym časom, kedy môžete otvoriť knihu a začítať sa, môžete sedieť v teple pri krbe, piť horúci bylinkový čaj alebo kávu, jesť chutné jesenné špeciality. Je veľa aktivít, ktoré sa dajú uskutočniť aj počas jesenných dní. Ak Vám celkom nevyhovujú športové outdoorové aktivity, zabavte sa pri spoločných hrách. GRAND HOTEL BELLEVUE ponúka pod jednou strechou squash, bowling, billiard, stolný tenis, fitness centrum, priestrannú telocvičňu s možnosťou zapojiť sa do spoločných cvičení – joga, strečing, pilates, alebo sa zabavte pri športových hrách.

Cieľom hráča bowlingu je zhodiť hodom bowlingovej gule 10 kolkov, ktoré stoja vo vzdialenosti 18,5 metra rozostavané do rovnoramenného trojuholníka. Bowlingová guľa váži od 3,6 do 7,2 kg. Bowling sa hrá na body a vyhráva ten, kto v hre dosiahne najvyššie bodové skóre. V každej hre sa hádže v desiatich kolách po dva hody. Ak zhodí všetkých desať v poslednom kole, má hod navyše. V prípade, že hráč zhodí prvým hodom všetky kolky, druhý hod sa v danom kole nehrá. Každý hod sa považuje za platný, ak bowlingová guľa pretne hraničnú čiaru hracieho územia. Hráč je pri hádzaní nezastupiteľný a k hodu nesmie používať žiadne pomôcky.

Bowling sa hrá na dráhe, ktorá sa člení na tri časti: na kĺzajúcu, na rotujúcu a na oblúkovú. Pomenovania jednotlivých častí vychádzajú zo správania sa bowlingovej gule na dráhe. V prvej časti, ktorá je najviac naolejovaná, guľa kĺže, v druhej sa vytvára jej rotácia a v tretej, ktorá musí byť úplne suchá, sa vytvára oblúk.

História bowlingu

V roku 1930 objavil Sir Flinders Petrie v jednom z egyptských nálezísk predmety, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou slúžili k akejsi prehistorickej forme bowlingu. Ak je táto teória pravdivá, môžeme vznik bowlingu zaradiť až do roku 3200 pred naším letopočtom.

Aj napriek tomu, že názory na túto teóriu sa líšia, je viac než isté, že v 14. storočí nášho letopočtu existovala v Anglicku hra, ktorú môžeme jednoznačne považovať za stredovekú verziu bowlingu. V tomto období existovalo niekoľko variantov hry s kolkami a tiež niekoľko ďalších hier, kde sa loptou vrhalo na iné objekty než sú kolky.

Práve osadníci z Anglicka, Dánska a Nemecka priniesli so sebou ako prví svoje varianty bowlingu tiež do Ameriky, kde sa tento šport teší mimoriadnej obľube. Jeho osud však v tejto krajine tiež nebol jednoduchý. V roku 1841 boli v štáte Connecticut dokonca zákonom zakázané akékoľvek hry založené na tomto princípe.

Bowling Grand Hotela Bellevue má dve dráhy.  K prenájmu bowlingu Vám zdarma požičiame i špeciálnu obuv.

Vedeli ste, že?

TripAdvisor nám udelil certifikát výnimočnosti. Udeľuje ho ubytovaniam, atrakciám a reštauráciám, ktoré od cestovateľov dlhodobo získavajú pozitívne recenzie.

Pozrieť si izby

Darčekový poukaz

Prekvapte svojich blízkych a priateľov! Potešte ich darčekovou poukážkou alebo sa poďakujte obchodným partnerom a zamestnancom zážitkovým darčekom! Pošleme ju poštou, na mail alebo si môžete pre ňu prísť k nám osobne.

Darčekový poukaz

Odoberajte novinky

Odoslaním dávam súhlas GRAND HOTEL BELLEVUE, a.s. na zasielanie bezplatného elektronického spravodaja a informacií o novinkách a aktualitách prevádzkovateľa na mnou zadaný e-mail. Tento súhlas môžem kedykoľvek písomne odvolať na info@hotelbellevue.sk