Za úspechom je človek – rozhovor so šéfkuchárom hotela Štefanom Šestákom

Sorry, this entry is only available in Slovak. For the sake of viewer convenience, the content is shown below…

Friday August 17th, 2018 - Blog

Sorry, this entry is only available in Slovak. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Pre každého turistu je veľmi dôležité okrem navštívenia kultúrnych atrakcií či historických pamiatok, ochutnať aj gastronomické špeciality danej krajiny. Na Slovensku sa nachádza množstvo reštaurácií, v ktorých je možnosť výberu typických národných jedál, ale aj špecialít susedných štátov, predovšetkým špeciality maďarskej, českej a rakúskej kuchyne, ktoré ovplyvňovali pôvodnú slovenskú kuchyňu.

Čo najradšej ponúkate hosťom?

GRAND HOTEL BELLEVUE má dve reštaurácie. Slovenská výhradne ponúka špeciality slovenskej kuchyne. Hotel nepoužíva žiadne polotovary. Všetko je čerstvé. Zo slovenských špecialít idú najčastejšie na odbyt halušky. Všetky druhy halušiek. S bryndzou, s kyslou kapustou, ale aj tie na sladko. Napríklad šúľance s makom. Tie mám mimochodom najradšej.
Pre milovníkov mäsa sú v obľube zabíjačkové špeciality.

Ako kongresový hotel musíte v krátkom čase uspokojiť pomerne veľké množstvo ľudí. Čo musí spĺňať kongresový kuchár?

Predovšetkým u nás nerozlišujeme kongresového kuchára a kuchára, ktorý sa venuje individuálnym hosťom. Kongresový hosť je ako každý iný. Kuchár v kongresovom hoteli sa musí viac obracať. Pri veľkých akciách musí vedieť nanormovať jedlo pre masy a pri individuálnych sa môže vyhrať s detailmi. U nás je kuchár majster i umelec.

Celý svoj profesijný život ste verný jednému hotelu. Menia sa majitelia, riaditelia, ale šéfkuchár ostáva stabilný. To je známka vašej jedinečnosti a kvality. Kde ste ale získavali skúsenosti?

Inšpirovali ma kolegovia. Tiež pracovné cesty, kde som mal možnosť vidieť, vyskúšať si a ochutnať ako sa varí v iných hoteloch a krajinách. Trendy sledujem aj v knihách.

Pre aké jazýčky ste v minulosti varili?

Najväčšou akciou z hľadiska počtu účastníkov, ale aj z hľadiska ponuky a náročnosti na prípravu bola Konferencia Vojenského výboru NATO. Varili sme pre generálov štábov. Ďalšími významnými podujatiami, kde mohli účastníci ochutnať našu kuchyňu bol Medzinárodný kongres vysokohorských záchranárov, Svetový kongres gymnastickej federácie, Medzinárodný kongres chemikov a iné.
K individuálnym hosťom patrili Karel Gott, Věra Čáslavská, Eva Pilarová, Lucie Bílá, Helena Vondráčková, ale i Sparta Praha, či známy psychológ doktor Plzák. V bližšej minulosti sme napríklad hostili politické elity, svetové vedecké špičky, ale i populárnych slovenských a českých hercov.

Aký je váš kulinársky sen?

Pracovať s ľuďmi, ktorým chutí. Chutí im dobré jedlo, priatelia, práca a život.

 

Did you know that?

The Grand Hotel Bellevue was the first hotel in the former Czechoslovakia where the hotel pool was built. Today it has modern wellness center with a wide range of services.  

Visit the wellness center

Gift voucher

Surprise your loved ones and friends! Enjoy your gift voucher or thank your business partner and staff for an experience gift! We will send it by post, mail or you can come to us personally.

Gift voucher

Subscribe to news

I send the consent of GRAND HOTEL BELLEVUE, a.s. to send a free electronic newsletter and information about the news and news of the operator to me on my e-mail. I can withdraw this consent at any time in writing at info@hotelbellevue.sk