Umenie v Bellevue

Sorry, this entry is only available in Slovak. For the sake of viewer convenience, the content is shown below…

Wednesday April 3rd, 2019 - Blog Press

Sorry, this entry is only available in Slovak. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Fascinujúci a kreatívny pohľad na život podáva prostredníctvom svojej tvorby umelec, keramikár Peter Smik. Jedinečnosť jeho diel približuje krásu sveta, pohľad na životné situácie, na nuansy života a kontroverznosť základných otázok bytia. Krása a veľkosť diela vás núti k hlbšiemu zamysleniu sa nielen nad otázkami všedných dní, ale i v širšom kontexte pochopiť dianie okolo nás. Na tému umenia, cesty k nemu sme sa porozprávali s umelcom, ktorého výstava prebieha v tomto čase v priestoroch Bellevue.

 

Pán Smik prezraďte nám, ako ste sa k umeniu dostali a kedy ste s ním začali?

Vzťah človek a hlina, keďže som keramik, vzniká možno niekde v detstve, keď sa človek prvýkrát zababre od blata. Tak skutočne začala moja prvá tvorba vznikať, keď som sa prvýkrát dostal ku vypaľovacej peci, to už je skoro 30 rokov. Vtedy som pochopil, že keramika je proces plný tajomstiev, ktorý okrem umeleckého prístupu vyžaduje aj množstvo skúseností a trpezlivosť.

 

Aké boli Vaše prvé kroky po rozhodnutí ísť umeleckým smerom?

Boli to viac-menej krôčiky. Pri keramickej alchýmii, kde sa snažíte odovzdať svoje vnútorné pocity sa nedá napredovať veľmi rýchlo, to je tá trpezlivosť, ktorú som už spomenul. Každý deň prináša novú emóciu, novú tému, uvidíme kam opäť vykročím.

 

Ktoré dielo  z Vašej tvorby považujete za najvýznamnejšie?

To, na ktorom momentálne pracujem. Keď už je dielo dokončené a vychádza z ateliéru von, už žije samostatným životom, hľadá si priazeň tých, pre ktorých bude tým najvýznamnejším.

 

Kým alebo čím sa inšpirujete ? Múzy, idoly…

Samotná inšpirácia je život a to, čo sa deje okolo nás. Príroda, kolotoč emócií a vzťahov sú tak silné, že ich nemusím vyhľadávať, ale oni si nájdu mňa.

 

Čo považujete vo Vašej kariére za svoje najväčšie úspechy?

Možno ten úspech vidím v spokojnosti, keď otvorím pec a emócia, ktorú som chcel vyjadriť v tavenom skle, alebo keramike, je taká akú som si predstavoval.

 

Ktoré z vystavovaných diel v Bellevue**** by si klienti nemali nechať uisť a prečo?

Na tejto výstave sú keramické plastiky zo šamotovej kameniny, kombinované s farebnými glazúrami a pigmentmi vhodné do interiéru aj exteriéru. Zaujímavé sú keramické srdcia, tu v Bellevue je to len časť väčšej expozície, ktorá bola odprezentovaná v minulom roku. Závesné reliéfy z taveného skla sú zas mojou najnovšou, premiérovou výstavou, na ktorej ešte stále  pracujem a ktorej impulzom pre vznik bola nedávna návšteva Fínska.

 

Čo by ste radi našim čitateľom ešte odkázali?

Budem rád, ak ich moje práce oslovia. Ak budú mať záujem, rád sa s nimi aj osobne stretnem, či už priamo tu v Bellevue, alebo v mojej súkromnej galérii a ateliéri v neďalekej Hôrke.

 

Ďakujeme za rozhovor.

Did you know that?

With our exceptionally great deals, you can save up to 50% on accommodation and services. Check out our great deals and choose the right one for you.

Special offers

Gift voucher

Surprise your loved ones and friends! Enjoy your gift voucher or thank your business partner and staff for an experience gift! We will send it by post, mail or you can come to us personally.

Gift voucher

Subscribe to news

I send the consent of GRAND HOTEL BELLEVUE, a.s. to send a free electronic newsletter and information about the news and news of the operator to me on my e-mail. I can withdraw this consent at any time in writing at info@hotelbellevue.sk