Sorry, this entry is only available in Slovak. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.
V poslednej dobe má vari každá reštaurácia vo svojom menu halušky s bryndzou. Považujú sa za národné jedlo. V minulosti boli označované ako jedlo chudoby, pretože boli robené z najdostupnejších surovín, ktoré si každá rodina sama vypestovala, alebo vyrobila. Podstatu tvorili zemiaky, ktoré ale až na naše územie prišli v 19. storočí. Preto i označenie národné jedlo je nesprávne. Presne v tom istom storočí, v ktorom sa datuje úpadok ovčiarstva na Slovensku. Každodenným jedlom boli kaše, najmä jačmenná, pohánková a prosná. Obľúbené boli aj strukoviny, údeniny a hlúboviny.
Je faktom, že v mnohých prevádzkach stravovania si zachovajú stále pevné miesto. Druhým, nie až takým príjemným faktom je, že nájsť poctivé a „pravé“ slovenské bryndzové halušky je už trochu problém. Väčšina podnikov ich pripravuje z múky, nie zo zemiakov, miesto bryndze použijú smotanu. Toto však neplatí pre Slovenskú reštauráciu BELLEVUE Grand Hotela. Ak už hovoríme o pravých slovenských, tie z dielne hotela sú naozaj pravé. Vyhotovené zo zemiakov, ochutené bryndzou a dobrou slaninkou. I pre vegetariánov sa nájde u nás náhrada. Halušky s bryndzou a pažítkou.