Náučné chodníky v Tatrách

Sorry, this entry is only available in Slovak. For the sake of viewer convenience, the content is shown below…

Thursday July 12th, 2018 - Blog

Sorry, this entry is only available in Slovak. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

  1. Zo Štrbského Plesa na Popradské Pleso
    Chodník vedie cez chrbát Trigana. Počas 18 zastavení sa turista dozvie nemálo podrobností o tom, že les nie sú iba stromy, ale aj živočíchy a rastliny žijúce v ňom. Chodník je prístupný aj v zimnom období.
    4 km, 1:30 hod.
  2. Náučná geologická plocha Podmuráň
    V Javorovej doline je jedinečná geologická expozícia. V prírode sú 3 panely s fotografiami a podrobným popisom samotného zrodu a tvarovania Tatier, až do dnešnej podoby, ako aj exponáty hornín.
    Návšteva je možná iba do zimnej uzávery chodníkov.
  3. Náučný chodník Zadné Meďodoly
    Náučný chodník tiahnuci sa z Tatranskej Javoriny do Kopského sedla má 10 zastavení. Štátne lesy TANAP-u na ňom prostredníctvom informačných tabúľ ponúkajú turistom informácie nie len o tunajšej faune a bohatej flóre Belianskych Tatier, ale aj neopomenuteľnej histórii doliny. Chodník nie je prístupný počas zimnej uzávery.
    4 km; 3:00 hod.
  4. Detský náučný chodník okolo Skalnatého plesa – Tatranská divočina
    Zábavný aj náučný chodník pre deti okolo Skalnatého plesa je súčasťou projektu Tatranská divočina. Tatranské zvieratká prevedú deti 5 zastaveniami a poučia ich o základných a nezvyčajných informáciách týkajúcich sa Vysokých Tatier.
    1 km; 0:40 hod.
  5. Náučný chodník Skalnaté Pleso – Hrebienok

    Chodník Skalnaté Pleso – Hrebienok alebo opačne s 12 zastávkami Vám napovie o témach histórie Tatier a ochrane prírody. Po Zamkovského chatu je chodník prístupný celoročne. V úseku Zamkovského chata – Skalnaté Pleso je chodník prístupný ak nie je snehová pokrývka.
    5 km; 2:30 hod.

  6. Náučný chodník k Belianskej jaskyni
    Chodník vedúci z Tatranskej Kotliny k Belianskej jaskyni sa na svojich 6 zastávkach venuje najmä geológii a jaskyniarstvu.
    1 km; 0:45 hod.
  7. Náučný chodník Monkova dolina
    Náučný chodník Vás povedie 6 zastávkami zo Ždiaru do ústia Monkovej doliny cez sútok riečky Bielej a Rígeľského potoka, Monkovou dolinou, Širokým sedlom až ku Kopskému sedlu. Chodník je prístupný do času zimnej uzávery.
    6 km; 4:00 hod.
  8. Náučný chodník v Kvetnici
    Náučný chodník začína pri jazierku neďaleko liečebného ústavu v Kvetnici pri Poprade a vedie na lokalitu Zámčisko. Chodník pokračuje popri hlavnej ceste k “Hájenke” a potom južným traverzom smerom na lokalitu Vysová.
    6,5 km; 3:15 hod.
  9. Náučný chodník Štrbské Pleso

    Náučný chodník je tematický zameraný na históriu Štrbského Plesa, flóru, faunu, osobnosti, ktoré tu pôsobili, športové dianie, kúpeľnú históriu a množstvo ďalších užitočných informácií. Pozostáva zo 40-tich štýlových drevených info panelov, ktoré dopĺňajú drevené lavičky.
    Chodník je prístupný celoročne.
    5 km; 2:45 hod.

  10. Astronomický náučný chodník

    V súčasnosti náučný chodník obsahuje 13 panelov s najdôležitejšími informáciami nielen o prístrojovej technike astronomického ústavu, ale aj o vesmírnych telesách. Chodník začína pri hlavnej budove ústavu a končí pri poslednej kupole s ďalekohľadmi. Z Tatranskej Lomnice k nemu vedie chodník, zo Starej Lesnej a od Smokovca aj asfaltová cesta. Záleží len na návštevníkovi, či dá prednosť príjemnej prechádzke, alebo pohodlnejšej a časovo menej náročnej variante a zaparkuje priamo pri náučnom chodníku. Stará Lesná je od Tatranskej Lomnice vzdialená len necelé 4 km po hlavnej ceste. Peši sa po spomínanej cestičke k náučnému chodníku dostanete za necelú hodinku. Chodník je prístupný celoročne.

  11. Náučný chodník Belianske lúky
    Vyznačený okruh s dĺžkou 800 metrov, ktorý lemuje sedem informačných panelov v slovenskom a anglickom jazyku, je prístupný pre peších i cyklistov až po územie rezervácie. Nový náučný chodník ponúka možnosť bližšie spoznať krásy unikátneho rašeliniska. V jeho závere sa nachádza drevený nadzemný chodník v dĺžke 250 m, ktorý umožní návštevníkom priamo nahliadnuť na územie prírodnej rezervácie. Na túto časť chodníka však už bicykle nemajú prístup. Tento náučný chodník začína priamo pri novobudovanej cyklotrase medzi Spišskou Belou a Tatranskou Kotlinou a preto bude zaujímavým spestrením aj pre užívateľov tejto cyklotrasy.
  12. Zo Starého Smokovca na Jakubkovu lúku
    Celý okruh má 1,7 km a prevýšenie cca 110 metrov. Z náučnej tabule pri údolnej stanici lanovky na Hrebienok sa dozviete, že chodník nadväzuje na skoršie úsilie priekopníkov smokoveckého kúpeľníctva, poskytnúť návštevníkom nenáročnú relaxačnú vychádzku príjemným, prevažne lesným prostredím (chodník bol sprístupnený ešte pred veternou kalamitou). Na tabuli je prehľadná mapka s jednotlivými zastávkami náučného chodníka.
    Chodník je prístupný celoročne
  13. Náučný chodník Pramenište

    Náučný chodník je súčasťou takmer 3,5 kilometrového prechádzkového okruhu, ktorý začína pri Expozícii tatranskej prírody – botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici. Samotný náučný chodník Pramenisko je dlhý asi 800 metrov a od botanickej záhrady je vzdialený približne jeden kilometer. Pokojnou chôdzou sa dá tento nenáročný okruh prejsť za dve hodiny.Pre svoju jedinečnosť bolo Pramenisko vyhlásené za národnú prírodnú rezerváciu (územie s najvyšším stupňom ochrany), patrí do zoznamu 72 národne významných mokradí a je súčasťou siete európsky významných biotopov Natura 2000 v kategórii horské a podhorské lužné lesy.

Did you know that?

TripAdvisor has awarded us a certificate of excellence. It offers accommodation, attractions, and restaurants that have received positive reviews for long time.

Show me rooms

Gift voucher

Surprise your loved ones and friends! Enjoy your gift voucher or thank your business partner and staff for an experience gift! We will send it by post, mail or you can come to us personally.

Gift voucher

Subscribe to news

I send the consent of GRAND HOTEL BELLEVUE, a.s. to send a free electronic newsletter and information about the news and news of the operator to me on my e-mail. I can withdraw this consent at any time in writing at info@hotelbellevue.sk