Milujeme relax: šport ako relaxačný program. Zahrajme si stolný tenis.

Sorry, this entry is only available in Slovak. For the sake of viewer convenience, the content is shown below…

Monday September 17th, 2018 - Blog

Sorry, this entry is only available in Slovak. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Vznik stolného tenisu siaha až do obdobia pred dvoma tisícročiami. Hra sa nazývala gossima a do Európy, z Japonska, ju priniesli Angličania v 80. rokoch 19. storočia. Skutočným začiatkom stolného tenisu bol však tenis, ktorý sa jeho nadšenci snažili počas zimných mesiacov preniesť do sálového prostredia – na stôl. Stolný tenis sa sprvu hral na rôznych rozmeroch stolov, s gumovými poprípade korkovými loptičkami a drevenými raketami. Stolný tenis ako oficiálna športová hra sa začala zavedením celuloidovej loptičky do hry, a to Angličanom J. Gibbom v roku 1899. V roku 1909 sa stolný tenis začal šíriť z Anglicka do Európy (Nemecka, Rakúska, Maďarska, Česko-Slovenska). Ako pretekárska hra sa však dlho neudržal a pestoval sa viac ako spoločenská zábava. Až v roku 1920 u nás stolný tenis znova ožil a aj v ostatných európskych krajinách sa rýchlo rozvíjal a spopularizoval. Z hľadiska vývoja techniky, taktiky a použitia náčinia rozdeľujeme stolný tenis na:

  1. obdobie drevenej rakety 1884 – 1926
  2. obdobie gumenej rakety 1927 – 1951
  3. obdobie špongiovej rakety 1952 – 1959
  4. obdobie sendvičovej rakety 1960 – 1969
  5. obdobie účinných druhov rakiet (od roku 1970 až podnes)

Celosvetové turnaje

Súťaže v stolnom tenise sú obzvlášť obľúbené v Ázii a Európe. Tomuto športu dominuje Čína s najvyšším počtom svetových titulov. Francúzsko, Švédsko, Nemecko, Kórea, Japonsko však majú tiež veľa svetových hráčov. V stolnom tenise sa organizujú Majstrovstvá sveta, Majstrovstvá Európy, taktiež je súčasťou Olympijských hier. Najviac skúseností sa získava na takzvaných ProTour, ktoré sa organizujú po celom svete. Na Majstrovstvách sveta a Majstrovstvách Európy sa hrá o tituly a medaily, ako aj o cenné body do príslušných rebríčkov.

Slovenské turnaje

Na Slovensku sú najprestížnejšou súťažou majstrovstvá Slovenskej republiky. S dlhodobou tradíciou sa organizuje Pohár duklianskych hrdinov, ako aj bodovacie turnaje.

Prehľad víťazov MSR
Rok Muži Ženy
2017 Bai He Eva Jurková
2016 Ľubomír Pištej Tatiana Kukuľková
2015 Wang Yang Barbora Balážová
2014 Wang Yang Barbora Balážová
2013 Peter Šereda Barbora Balážová
2012 Ľubomír Pištej Barbora Balážová
2011 Ľubomír Pištej Barbora Balážová
2010 Ľubomír Pištej Viera Marčeková
2009 Erik Illáš Viera Marčeková
2008 Thomas Keinath Viera Marčeková
2007 Ľubomír Pištej Barbora Balážová
2006 Peter Šereda Eva Odórová
2005 Ľubomír Pištej Zuzana Poliačková
2004 Peter Šereda Eva Odórová
2003 Jaromír Truksa Alena Frťalová
2002 Erik Illáš Eva Odórová
2001 Erik Illáš Eva Odórová
2000 Jaromír Truksa Valentína Popová
1999 Jaromír Truksa Eva Odórová
1998 Vladimír Janči Valentína Popová
1997 Vladimír Janči Eva Odórová
1996 Tomáš Janči Valentína Popová
1995 Tomáš Janči Valentína Popová
1994 Tomáš Janči Valentína Popová
1993 Tomáš Janči Renáta Budayová

Slovenská špička, reprezentácia

Medzi slovenskú špičku, taktiež ako do reprezentácie už dlhšie patria Ľubomír Pištej, Peter Šereda, Alexander Valúch, Wang Yang. Medzi ženami to sú Eva Ódorová, Viera Marčeková, Viktória Lučenková, Lenka Kmotorková a Barbora Balážová. Slovenskí stolní tenisti a tenistky reprezentujú Slovensko aj v prestížnej Európskej lige, ktorej sa zúčastňujú hráči svetového formátu. Je to súťaž družstiev mužov a žien hraná v 2-ročnom cykle ako kvalifikácia na majstrovstvá Európy družstiev.

Nemusíte byť ako slovenská špička, ale môžete si prísť zahrať stolný tenis do GRAND HOTELA BELLEVUE. Nemusíte ani dodržiavať presné pravidlá, nemusíte ani vlastniť rakety a loptičky. Všetko Vám požičiame.

Did you know that?

The Grand Hotel Bellevue was the first hotel in the former Czechoslovakia where the hotel pool was built. Today it has modern wellness center with a wide range of services.  

Visit the wellness center

Gift voucher

Surprise your loved ones and friends! Enjoy your gift voucher or thank your business partner and staff for an experience gift! We will send it by post, mail or you can come to us personally.

Gift voucher

Subscribe to news

I send the consent of GRAND HOTEL BELLEVUE, a.s. to send a free electronic newsletter and information about the news and news of the operator to me on my e-mail. I can withdraw this consent at any time in writing at info@hotelbellevue.sk