Milujeme Tatry. Naj Vysokých Tatier. Naj vodopády.

  Neodmysliteľnou oku lahodiacou súčasťou tatranských dolín sú hučiace vodopády, spadajúce ich charakteristickými skalnými prahmi. Divokú neprístupnú dolinu Nefcerka…

20.september 2018 - Blog

 

Neodmysliteľnou oku lahodiacou súčasťou tatranských dolín sú hučiace vodopády, spadajúce ich charakteristickými skalnými prahmi. Divokú neprístupnú dolinu Nefcerka v západnej časti Vysokých Tatier zdobí mohutná kaskáda Kmeťovho vodopádu (80 m). Tento najväčší tatranský vodopád možno začuť a z časti aj pozorovať počas výstupu Kôprovou dolinou. Turisticky sprístupnená a vyhľadávaná je návšteva Vodopádov Studeného potoka vo Veľkej Studenej doline, obrovského vodopádu v Malej Studenej doline alebo vodopádu Skok v Mlynickej doline.

Vodopády Studeného potoka (1246 m n. m.) tvorí úsek Studeného potoka od sútoku Veľkého Studeného potoka z Veľkej Studenej doliny a Malého Studeného potoka z Malej Studenej doliny v tesnej blízkosti Rainerovej chaty, až po Bilíkovu chatu, kde sa tieto vodopády končia.

Studený potok preteká obrovským terénnym zlomom a vytvára prekrásne kaskády a katarakty, ktoré sú obzvlášť pekné pri jarnom roztápaní snehu alebo po výdatných dažďoch, keď je hladina vody vysoká. Pod Bilíkovou chatou už Studený potok preteká miernejším korytom. Keďže sú tieto vodopády vyhľadávaným turistickým miestom, vedie pozdĺž vnich niekoľko značkovaných turistických chodníkov. Je to nenáročná trasa s prevýšením 320 m vhodná aj pre menej zdatných turistov.

PRÍSTUP:

  • stredisko Hrebienok ⇒ zelená turistická značka
  • Bilíkova chata ⇒ zelená t. z.
  • horský hotel Hrebienok ⇒ zelená t. z.
  • Strarý Smokovec ⇒ zelená t. z.
  • Tatranská Lesná ⇒ žltá t. z.
  • Tatranská Lomnica ⇒ modrá t. z.
  • Skalnaté pleso ⇒ červená t. z.
  • Skalnatá chata ⇒ červená t. z.
  • Rainerova chata ⇒ červená t. z.
  • Zbojnícka chata ⇒ červená-modrá t. z.
  • Zamkovského chata ⇒ červená t. z.
  • Téryho chata ⇒ červená-zelená t. z.
  •  Slavkovský štít ⇒ červená-modrá t. z.

Kmeťov vodopád

Tento dvojstupňový 80 metrov vysoký vodopád vytvorený Nefcerským potokom padajúcim po strmej skalnej stene je pomenovaný po významnom slovenskom národovcovi a vedcovi Andrejovi Kmeťovi. Nakoľko leží v menej frekventovanej oblasti Tatier, mimo hlavných turistických trás, nepatrí práve k najnavštevovanejším tatranským atraktivitám, čo je škoda. Ku Kmeťovmu vodopádu sa možno dostať po značkovanom turistickom chodníku vedúcom z Podbanského či Troch studničiek cez Kôprovú dolinu.

Prístup:
Rozľahlá, 11 kilometrov dlhá Kôprová dolina, tvorí hranicu medzi Vysokými a Západnými Tatrami. Od Tichej doliny ju chráni hrebeň Litovských kôp, od východu rázsocha Kriváňa a zo severu je ohraničená hrebeňom Vysokých Tatier.

Do Kôprovej doliny sa dostaneme z Troch studniček, alebo z najzápadnejšej tatranskej osady Podbanské. Pre turistov je to bližšie z Troch studničiek, ale pre cyklistov je to jednoduchšie z Podbanského, pretože až po Kmeťov vodopád sa tiahne dolinou asfaltová cesta. Prvých 1700 metrov z Podbanského po horáreň Tichá je cyklocesta pre Tichú aj Kôprovú dolinu spoločná.
Pri horárni Tichá sa cesta rozdvojuje,  hore sa vyberiete Kôprovou dolinou, pozdĺž Kôprovského potoka. Po pár kilometroch stúpania sa Vám ukáže Kriváň.

Vyasfaltovaná cesta Kôprovou dolinou končí sto metrov pred odbočkou z doliny ku Kmeťovmu vodopádu, pri tejto studničke. Odbočka vedie vpravo hore Nefcerským potokom a je len 300 metrov dlhá.

Vodopády vo Vysokých Tatrách

Názov výška m dolina
Ťažký vodopád 10 Ťažká dolina
Hviezdoslavov vodopád 15 Bielovodská dolina
Kmeťov vodopád 80 Kôprová dolina
Obrovský vodopád 20 Malá Studená dolina
Vodopád Skok 25 Mlynická dolina
Vodopády Studeného potoka Veľká Studená dolina
Vajanského vodopád 30 Temnosmrečinská dolina
Velický vodopád 15 Velická dolina
Krivánsky vodopád 13 Važecká dolina (Krivánsky žľab)
Batizovské vodopády Batizovská dolina

Vedeli ste, že?

Vďaka naším výnimočným výhodným ponukám môžete ušetriť na ubytovaní a službách miestami až 50%. Pozrite si naše výhodné ponuky a vyberte si tú pravú pre vás.

Výhodné ponuky

Darčekový poukaz

Prekvapte svojich blízkych a priateľov! Potešte ich darčekovou poukážkou alebo sa poďakujte obchodným partnerom a zamestnancom zážitkovým darčekom! Pošleme ju poštou, na mail alebo si môžete pre ňu prísť k nám osobne.

Darčekový poukaz

Odoberajte novinky

Odoslaním dávam súhlas GRAND HOTEL BELLEVUE, a.s. na zasielanie bezplatného elektronického spravodaja a informacií o novinkách a aktualitách prevádzkovateľa na mnou zadaný e-mail. Tento súhlas môžem kedykoľvek písomne odvolať na info@hotelbellevue.sk