Milujeme Tatry. „Majáky“ Mengusovskej doliny. Rysy. Najvyššie položená chata.

Chata pod Rysmi je najvyššie položenou (2250 m) a najmladšou tatranskou chatou, ktorá bola postavená v roku 1933. Je…

19.september 2018 - Blog

Chata pod Rysmi je najvyššie položenou (2250 m) a najmladšou tatranskou chatou, ktorá bola postavená v roku 1933. Je situovaná v suťovisku pod sedlom Váha v rovnomennej dolinke, ktorá je súčasťou kotliny Žabích plies v uzávere Mengusovskej doliny. Vďaka tejto polohe bola niekoľkokrát zničená kamennými i snehovými lavínami.

Prístup:
Zo Štrbského plesa po červenej značke, po modrej značke od Popradského plesa na rázcestie Žabieho plesa, Hincovho plesa a od rázcestia ďalej po červenej na Chatu pod Rysmi (3:30). Z Poľska od Morskieho Oka 3:50 hod. cez vrchol Rysov.

Výstup na Rysy v súčasnosti patrí ku klasikám turistiky vo Vysokých Tatrách. Ak ste sem ešte nevystúpili, možno práve vaša najbližšia dovolenka, či výlet v Tatrách bude vhodnou príležitosťou na uskutočnenie tohto plánu.

Rysy sú so svojimi 2499 metrami najvyšším vrcholom Poľska a sú hraničným bodom medzi touto krajinou a Slovenskom. Pod vrcholom leží obľúbená vysokohorská Chata pod Rysmi – najvyššie položená chata Vysokých Tatier (2250m). Okrem toho sú Rysy a okolie skutočným prírodným pokladom a ročne lákajú tisícky turistov.

Výstup na Rysy možno doporučiť ako veľmi peknú túru počas vašej návštevy Tatier, avšak jedná sa o fyzicky náročnejší výkon, na čo je potrebné sa vopred pripraviť. Výstupová trasa sem vedie taktiež z poľskej strany a vrchol Rysov sa takto stal hraničným priechodom.

Prečo sú Rysy Rysmi a iné zaujímavosti

Názov Rysy údajne pochádza z nemeckého slova „Risse“ – trhlina. Rysy majú vo svojich stenách zaiste mnoho trhlín, najmä v severných častiach, ale niektorí spájajú ich meno taktiež s názvom rovnomennej mačkovitej šelmy – rys, ktorý je jedným z obyvateľov Tatier.  Pôvodný názov Rysov bol Szczyt nad Czarnym Stawom, pretože sa týčia nad Čiernym plesom na poľskej strane. Nemecký názov bol aj Meeraugspitze – Štít Morského oka.

Prvý zaznamenaný výstup na Rysy sa datuje rokom 1840 a uskutočnil ho Eduard Blásy v sprievode horského vodcu Jána Rumana – Driečneho. Prvý zimný výstup si zaknihoval Nemec Teodor Wundt s horským vodcom Jakubom Horvayom. Nesmieme opomenúť ani prvý ženský výstup na tento štít. Uskutočnila ho Terézia Egenhofferova v roku 1905.

Rysy majú históriu pretkanú i takými zaujímavosťami ako výstup z roku 1913, kedy na štít vystúpil z poľskej strany komunistický vodca V.I. Lenin. Dnes môžete na slovenskej strane Rysov vidieť jeho stopy na skalách pri Chate pod Rysmi. Dodnes sa na pamiatku tejto udalosti realizuje Medzinárodný výstup mládeže na Rysy. Samozrejme, namaľoval ich personál chaty vrámci recesie.

Známe výstupy a pády lavín

Roku 1899 navštívila Rysy poľsko-francúzska vedkyňa Marie Curiová (1867-1934) s manželom Pierrom a roku 1913 neskorší vodca ruskej revolúcie, Vladimir Iľjič Lenin. Dňa 18. augusta 1939 spáchal na Rysoch samovraždu zakopanský pedagóg, básnik, kritik Adam Prochal (1890 – 1939). Ťažko znášal politické napätie spojené s pripravovanou hitlerovskou agresiou do Poľska.

Nepochybne najväčšou lavínou, ktorou bola atakovaná chata pod Rysmi bola na prelome januára a februára roku 2000. Lavína  sa odtrhla zo spodnej rampy ktorá predeľuje stenu Českého štítu, teda pod výstupovou cestou do Kohútika. Padala dolinkou v smere od sedla Váhy.Úplne zničila východnú časť chaty a poschodie – teda nocľaháreň. Prakticky jediná časť, ktorá vydržala nápor lavíny bola stará chata – miestnosť jedálne. Chata bola kompletne zrekonštruovaná a otvorená v roku 2013. Dovtedy slúžila len ako provizórne útočisko pre turistov a horolezcov.

V roku 1886 upravili chodník od Morského oka a na najťažších miestach namontovali reťaze. Dňa 5. júla 2012 sa z poľskej strany Rysov zrútila skalná lavína a na asi 200 metrovom úseku poškodila reťaze a chodník nad Czarnym Stawom.

Ďalšie prvenstvá v sedle Váhy

Tesne pod chatou sa nachádza najvyššie položená kadibúdka s krásnym panoramatickým výhľadom na tatranské štíty. Pri chate môžete čakať na autobus na najvyššej položenej zastávke. Ten však pravdepodobne nepríde. Preto je vedľa zastávky pristavený bicykel, keby ste sa chceli rýchlejšie zviesť domov. No to radšej neskúšajte.

Vedeli ste, že?

TripAdvisor nám udelil certifikát výnimočnosti. Udeľuje ho ubytovaniam, atrakciám a reštauráciám, ktoré od cestovateľov dlhodobo získavajú pozitívne recenzie.

Pozrieť si izby

Darčekový poukaz

Prekvapte svojich blízkych a priateľov! Potešte ich darčekovou poukážkou alebo sa poďakujte obchodným partnerom a zamestnancom zážitkovým darčekom! Pošleme ju poštou, na mail alebo si môžete pre ňu prísť k nám osobne.

Darčekový poukaz

Odoberajte novinky

Odoslaním dávam súhlas GRAND HOTEL BELLEVUE, a.s. na zasielanie bezplatného elektronického spravodaja a informacií o novinkách a aktualitách prevádzkovateľa na mnou zadaný e-mail. Tento súhlas môžem kedykoľvek písomne odvolať na info@hotelbellevue.sk