Akú kávu máte radi? Objednajte si.

Ristreto Je nápoj pochádzajúci z južného Talianska, zo Sicílie. Je podobné ako espresso, s tým rozdielom, že jeho objem…

30.júl 2018 - Blog

Ristreto
Je nápoj pochádzajúci z južného Talianska, zo Sicílie. Je podobné ako espresso, s tým rozdielom, že jeho objem je okolo 20 ml a preteká pákou kávovaru 18 sekúnd. Hmotnosť porcie mletej kávy je 7 g, tlak približne 9 barov. V šálke kávy sú prvé najsilnejšie kávové extrakty, ktoré obsahujú minimum kofeínu. Ten sa lúhuje väčšinou až po 25 sekundách. V malej šálke na espresso je množstvo kávy zhruba pod jeho polovicu.
Slovenský fenomén: Niekedy môžete v kaviarňach započuť názov pre ristretto – piccolo. Pokiaľ by ste si v Taliansku objednali piccolo, najskôr Vám nebudú rozumieť. Tento pojem je v slovenských kaviarňach používaný nesprávne.

Espresso
Je nápoj s objemom 30ml s doporučeným časom extrakcie 20 až 30 sekúnd, vyrobený pod tlakom približne 9 barov. Hmotnosť porcie mletej kávy je 7 g.
Správne espresso má na povrchu krásnu hnedo-orieškovú farbu. Pena je pružná, keď ju rozhrniete lyžičkou , vráti sa naspäť. Nápoj má silnú a intenzívnu arómu, v ktorej nájdete množstvo rôznych vôni. Potom prichádza na rad chuť.Hovorí sa, že espresso má plnú chuť a telo. Môžete cítiť ovocné, kyselkavé, orieškové až čokoládovo horké chute. Každá káva chutí ináč, záleží na jej pôvode, spracovaní, ale hlavne na stupni praženia.
Pri ristrette a espresse sú tiež veľmi dôležité šálky, v ktorých sa káva podáva má vplyv na intenzitu arómy.

Espresso Doppio
Ak máte neodolateľnú chuť na kávu a najradšej by ste vypili dve kávy po sebe, nevadí, objednajte si Espresso doppio (angl.double shot), čo znamená dve dávky. Dvojnásobné množstvo kávy 14 – 20g, dvojnásobné množstvo vody 60ml , jedna šálka a dvojnásobná radosť.
Doppio sa najčastejšie servíruje do cappuccinovej 150 ml šálky.

Cappuccino
Pokiaľ nie ste priaznivcom malej a silnej kávy je pre Vás vhodnejšie jemné cappuccino. Cappuccino je nápoj s celkovým objemom 150 až 180 ml, ktorého základom je 30 ml espressa, mlieko a mliečna pena. Pena by mala byť jemná, krémova, bez bubliniek, cca 1-2 cm vysoká. O cappuccino si nikdy nesmiete spáliť pery ani jazyk. Na cappuccine by nemal byť žiadny čokoládový ani škoricový posyp.
Už Vám pripravili v kaviarni Vaše cappuccino s obrázkom na povrchu? Táto metóda sa volá latte art. Pri liati mlieka do espressa skúsení barmani vedia vytvoriť krásne obrázky, ktoré sú príjemným bonusom ku káve.

Caffe latte
Je nápoj s objemom väčším ako 250 ml. Rozdiel oproti cappuccinu je v celkovom objeme a tiež v menšom podiele peny. Do espressa sa naleje napenené mlieko, ktoré zostáva na povrchu a vytvára mliečnu penu . Najčastejšie sa pripravuje sa do sklenenej šálky s uškom.
Variantom caffe latte je LATTE MACCHIATO. Skladá sa z mlieka 0,3l, espressa a mliečnej peny. Pripravuje sa tým spôsobom, že sa najskôr napení mlieko, ktoré sa naleje do skleného pohára. Tu sa behom minúty oddelí mliečna pena od mlieka a vytvorí na povrchu pevnejšiu vrstvu. Espresso sa nalieva ako posledné a vytvára na povrchu nápoja typickú škvrnu od kávy.

Espresso Macchiato
Slovo macchiato znamená po taliansky škvrnitý alebo bodkovaný ( správna výslovnosť je makiáto).
A taká je aj káva, skvelé espresso s kvapkou mliečnej peny vloženou do cremy (peny) lyžičkou.
Moderné macchiato vyzerá ako miniatúrne cappuccino – espresso je v 80ml šálke doplnené až po okraj mikropenou a môže byť ozdobené technikou latte art.

Lungo
Znamená po taliansky dlhý, vodový, zriedený a od toho sa odvíja filozofia nápoja. Množstvo kávy zostáva rovnaké ako u espressa , ale výsledné množstvo nápoja je dvojnásobné. U jednej dávky je to z 8 g kávy 60 ml nápoja.
Najšetrnejší a najjednoduchší spôsob na zväčšenie objemu kávy je doliatie espressa horúcou vodou.

Americano
Ide o espresso doplnené horúcou vodou pre zvýšenie objemu, a to v pomere 1:5. Z hľadiska zákazníka požadujúceho „veľké espresso“ (čo je mimochodom tiež slovenský fenomén), je americano jeho jedinou správnou náhradou.
Najčastejšou chybou pri príprave americana je prepustenie celého objemu vody cez páku kávovaru. Vznikne nepiteľná tekutina s obsahom drevitých látok a zbytočne veľkého množstva kofeínu.
Na zvýšenie objemu kávy sa používajú dva postupy: najskôr espresso a potom voda alebo najskôr voda a potom espresso. Žiaľ, pri obidvoch postupoch sa veľká časť cremy rozpustí, ale je to normálne.
Podľa legendy vzniklo americano v druhej svetovej vojne, keď americkým vojakom nechutilo silné espresso a nechávali si ho riediť vodou.

Vedeli ste, že?

Grand Hotel Bellevue bol prvý hotel v bývalom Československu, kde bol postavený hotelový bazén. Dnes disponuje moderným wellness centrom s bohatou ponukou služieb.

Navštív wellness centrum

Darčekový poukaz

Prekvapte svojich blízkych a priateľov! Potešte ich darčekovou poukážkou alebo sa poďakujte obchodným partnerom a zamestnancom zážitkovým darčekom! Pošleme ju poštou, na mail alebo si môžete pre ňu prísť k nám osobne.

Darčekový poukaz

Odoberajte novinky

Odoslaním dávam súhlas GRAND HOTEL BELLEVUE, a.s. na zasielanie bezplatného elektronického spravodaja a informacií o novinkách a aktualitách prevádzkovateľa na mnou zadaný e-mail. Tento súhlas môžem kedykoľvek písomne odvolať na info@hotelbellevue.sk