Zamkovského chata

Zamkovského chata (1475 m) je útulná, vysokohorská chata pod hornou hranicou lesa v dolnej časti Malej Studenej doliny.

Chatu postavil v rokoch 1942 – 1943 známy horský vodca a horolezec Štefan Zamkovský (1908 – 1961) s manželkou Ludmilou, dovtedy nájomca na Téryho chate.
V období 2. svetovej vojny poskytla Zamkovského chata a jej okolie úkryt prenasledovaným politickým utečencom, partizánom a židovským rodinám.
Po znárodnení chaty komunistickým režimom bol Štefan Zamkovský úradnou mocou poverený správou Bilíkovej chaty. O niekoľko týždňov ho označili za bývalého kapitalistu, pozbavili miesta a vykázali z Tatier.
V roku 1952 odchádza Š. Zamkovský s rodinou do Banskej Štiavnice, kde je aj pochovaný. Zomrel 15. mája 1961. Členovia Horskej služby mu udelili „in memoriam“ strieborný odznak vodcu I. triedy Horskej služby.
V roku 1992 bola chata v rámci reštitúcie vrátená potomkom Štefana Zamkovského.

PRÍSTUP: stredisko Hrebienok (0h00″/0h00″), horský hotel Hrebienok (0h00″/0h00″), Starý Smokovec (Pozemná lanová dráha), Starý Smokovec (zelená, 0h30″/0h45″), (červená-modrá, 2h50″/2h15″), Zamkovského chata (červená, 1h05″/1h05″)

Vedeli ste, že?

TripAdvisor nám udelil certifikát výnimočnosti. Udeľuje ho ubytovaniam, atrakciám a reštauráciám, ktoré od cestovateľov dlhodobo získavajú pozitívne recenzie.

Pozrieť si izby

Darčekový poukaz

Prekvapte svojich blízkych a priateľov! Potešte ich darčekovou poukážkou alebo sa poďakujte obchodným partnerom a zamestnancom zážitkovým darčekom! Pošleme ju poštou, na mail alebo si môžete pre ňu prísť k nám osobne.

Darčekový poukaz

Odoberajte novinky

Odoslaním dávam súhlas GRAND HOTEL BELLEVUE, a.s. na zasielanie bezplatného elektronického spravodaja a informacií o novinkách a aktualitách prevádzkovateľa na mnou zadaný e-mail. Tento súhlas môžem kedykoľvek písomne odvolať na info@hotelbellevue.sk